Úvod Novinky Osobnosti

Obrovský úspech, máme víťazov z STVR: redaktora Martina Jurča a reláciu Moja diagnóza

Naši tvorcovia získali aj ďalšie ceny. Je to mimoriadne, keďže na reumatické ochorenia trpí na Slovensku až tridsaťtisíc ľudí.

Obrovský úspech, máme víťazov z STVR: redaktora Martina Jurča a reláciu Moja diagnóza

Liga proti reumatizmu ocenila už po 17-krát najlepšie príspevky od novinárov na tému reumatických chorôb.

Ocenenie Novinárska pocta KROK za rok 2023 získal v kategórií rozhlasu redaktor a moderátor STVR. Martin Jurčo bodoval s príspevkom z 26. februára 2023, kedy pripravil portrét vysielaný všetkými tromi Rádiami Regina o fyzioterapeutke Helene Tauchmannovej.

Sám na toto nahrávanie redaktor  a moderátor STVR Martin Jurčo spomínal slovami:

„Bolo to ešte začiatkom roka 2023, keď som pripravoval Portréty s významnou osobnosťou fyziatrie a reumatológie deväťdesiatročnou Helenou Tauchmannovou, ktorá je významná osobnosť v rámci stredoeurópskeho kontextu.“

Helena Tauchmannová s Martinom Jurčom

Liga proti reumatizmu na Slovensku (LPRe SR) pripravuje každý rok podujatie k Svetovému dňu reumatizmu, ktorý je 12. októbra. V Piešťanoch preto aj tohto roku predstavili novinky v diagnostike a liečbe reumatických ochorení.

Ako povedala predsedníčka LPRe SR Jana Dobšovičová Černáková:

„Dnešná medicína pozná viac ako 200 druhov reumatických ochorení, ktoré postihujú kĺby, šľachy, svaly, v niektorých prípadoch aj vnútorné orgány. Prejaviť sa môžu kedykoľvek počas života.“

Jana-Dobšovičová-Černáková-STVR

Jana Dobšovičová Černáková

Preto osveta pri týchto ochoreniach je viac ako dôležitá. Moderátora a redaktora Martina Jurča ocenili novinárskou cenou KROK za najlepší príspevok v rozhlase a novinári tu prihlasujú svoje príspevky aj z printových médií a z televízií.

Ako Martin Jurčo po prevzatí ceny dodal:

„To bola príležitosť po čase sa opäť stretnúť aj s Janou Dobšovičovou-Černákovou, ktorá mi odovzdávala cenu. Gratulujem aj ostatným kolegom.“

Róbert-Valovič-dramaturg-STVR

Život s vlčou chorobou

Z televízií totiž opäť na úžasnom prvom mieste skončila relácia STVR Moja diagnóza, o ktorej dramaturg STVR Róbert Valovič v Správach STVR prezradil:

„Pripravili sme reláciu cielenú na pacientov s diagnózou lupus. Nazvali sme ju Žijem s vlčou chorobou.“

Predsedníčka LPRe SR Jana Dobšovičová Černáková pripomenula: „Za rozhlas sme nominovali aj ďalšie dva príspevky z Rádia Regina Západ a to od redaktorky a moderátorky Janky Bleyovej.“

A moderátorka a redaktorka STVR Janka Bleyová získala v rozhlasovej kategórii druhé miesto, čiže víťazov za STVR je viac.

bleyova_janka_01.jpg

Ocenili aj Janku Bleyovú

Obrovský úspech dve prvé miesta, ktoré z troch kategórií obsadila svojimi príspevkami STVR je zvýraznený závažnosťou ochorení, na ktoré je súťaž orientovaná. Reumatickými ochoreniami trpí viac ako 120 miliónov Európanov.

K najťažším ochoreniam patrí reumatická artritída, ktorá patrí medzi najčastejšie zápalové reumatické ochorenia. Postihuje 0,5 až jedno percento populácie a až trojnásobne častejšie sa vyskytuje u žien ako mužov.

Na Slovensku ňou trpí takmer 30 tisíc ľudí, pričom každý rok je diagnostikovaná ďalším minimálne 1300 pacientom. Prejavuje sa zápalom kĺbov a často aj postihnutím iných orgánov a systémov, predovšetkým pľúc, ciev, srdca a očí.

Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90