Úvod Novinky Osobnosti

Zomrel ochranár Vladimír Slobodník. Pomáhal ľuďom aj pri strete s medveďmi

Zaslúžil sa o záchranu vzácnych mokradí.

Zomrel ochranár Vladimír Slobodník. Pomáhal ľuďom aj pri strete s medveďmi

Ako na sociálnej sieti oznámila Slovenská ornitologická spoločnosť /BirdLife Slovensko, v sobotu 12. októbra zomrel významný slovenský ochranár a ornitológ RNDr. Vladimír Slobodník, CSc. Mal 70 rokov:

„Bol autorom a spoluautorom odborných publikácií o mokradiach, viacerých kapitol v Atlase vtáctva Slovenska a ďalších takmer 150 odborných príspevkov. V rokoch 1993 až 2019 pracoval ako zoológ na Správe Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie, od roku 2001 bol vedúcim Krúžkovacej centrály SOS/BirdLife Slovensko.“

Vladimír-Slobodník-Stanislav-Háber-STVR

Zakladal kancelárie prvého kontaktu


Ornitológ a zoológ Vladimír Slobodník bol aktívnym funkcionárom Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (SZOPK) a chodil prednášať po celom Slovensku, ako sa ľudia majú správať k prírode.

Na stránke SOS/BirdLife Slovensko zdôraznili:

„Aj vďaka Vladimírovi Slobodníkovi dodnes existujú vzácne Košské mokrade, ktoré sú na Hornom Ponitrí domovom mnohých vzácnych vodných druhov vtáctva.“

Zaslúžil sa o vznik viacerých kontaktných bodov v rámci informačných centier SZOPK, kam ľudia mohli prísť po poradu, ako sa správať pri strete s našimi vzácnymi živočíchmi, či ako zachovávať prírodné bohatstvá vo svojom okolí.

V rámci týchto osvetových činností často radil ľuďom aj v prípadoch stretu vo voľnej prírode s divo žijúcimi zvieratami, napríklad aj s medveďmi.

Písal odborné knihy a príspevky o ochrane prírody, podával rady ľuďom v poradenských centrách, ale aj aktívne pomáhal živočíchom v prírode trebárs pri stavaní búdok.

Ochranár a zoológ Vladimír Slobodník upozorňoval, že ochrana vtáčích dravcov, k akým patria napríklad sovy, je veľmi zložitá. Demonštroval to na príklade najmenšej sovy u nás kuvička vrabčieho: „Je veľmi náročný pri výbere miesta hniezdenia.“

Vladimír-Slobodník-ochranár-Stanislav-Háber-STVR

Viac priestoru pre sovy


Kuvičok vrabčí musí mať pre výchovu potomstva až tri hniezda. Ochranár vysvetlil účel troch vtáčích domácností, bez ktorých táto malá sova svoje deti na svet neprivedie:

„Samec v jednom spáva, v druhom hniezdi a v treťom má sklad potravy, pričom sú od seba vzdialené sto, aj dvesto metrov.“

Keby to platilo u ľudí, keby chceli mať deti, museli by mať tri domácnosti. Sovy pre svadobné lety potrebujú pokoj a Vladimír Slobodník sa snažil svojou prácou k nemu prispieť.

Zoológ a ochranár Vladimír Slobodník pomáhal množstvu živočíchov na Slovensku, kde prírodu miloval ako vzácny poklad a snažil sa ho chrániť a zachovať pre budúce generácie.

SOS Bird/Life, TASR, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90