Úvod Novinky Osobnosti

Nikdy nebol typický krásny princ, no poznali ho v Európe. Miro Noga má 65 rokov

Pre deti hral často bizarné rozprávkové postavy.

Nikdy nebol typický krásny princ, no poznali ho v Európe. Miro Noga má 65 rokov

Herec, komik, moderátor a spevák Miroslav Noga sa narodil 25. októbra 1959 v Bratislave. Po ukončení gymnázia (1979) ho prijali na herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). V rokoch 1987 až 1990 bol členom činohry Novej scény, aby od roku 1990 stál pri založení divadla Astorka Korzo ´90.

V Slovenskej televízii a v Slovenskom rozhlase vytvoril množstvo inscenácií, filmov, hier, kde vystupoval dlho ako škriatok, či ako ich v rozhovore s Gabikou Angibaud v Rádiu Slovensko nazval bizarných postáv, keďže krásni princovia pre neho neboli. Až raz to však vyšlo.

Miro-Noga-Pavol-Mikulík-Ivan-Majerský-TASR

„Moja rozprávková línia bola veľmi dôležitá etapa, keď som ako čerstvý absolvent VŠMU, také ucho v roku 1983 dostal ponuku na rozprávočku Polepetko. Potom to bola Laktibrada a veľa ďalších krásnych rozprávočiek ako Pištáčikove dobrodružstvá. Nikdy som ale nebol ten krásny princ, až raz vo filme Sedem jednou ranou.“

S Pavlom Mikulíkom

Režisér Dušan Trančík natočil klasickú rozprávku, ako hlavný hrdina „raz čapil a sedem ich zabil“, čo boli však muchy podľa známeho klasického príbehu bratov Grimmovcov. A vtedy to podľa Mira Nogu prišlo:

„Nostalgicky spomínam s mojím nosom a nos sa mi nezmenil, stále cítim umenie divadla, filmu, rozhlasu a mám stále pozitívny prístup, aj keď doba je iná. Vtedy pri filme Sedem jednou ranou (1988) nebola ešte Koliba (filmová tvorba) sprivatizovaná a mal som šťastie zahrať si v takejto obrovskej európskej koprodukcii. Princeznú hrala Talianka, moju sestru Španielka, kráľa hral Nemec a rozprávka šla po celej Európe v televíziách. Ja som si tam zahral hlavnú postavu, ktorá sa na konci stala princom.“

Ide ťava Saharou

Potom začiatkom 90-tych rokov vznikol komediálny seriál Bud Bindi (1993-1996) fenomenálneho režiséra Jozefa Slováka, ktorý rovnako poznali aj vďaka výkonom hlavných postáv Mira Nogu a Stana Dančiaka po celom svete. Seriál nemých grotesiek bol totiž univerzálny.

Ešte počas štúdia VŠMU založili Miro Noga s Pavlom Juráňom a Štefanom Skrúcaným kabaretnú skupinu Strapatí gentlemani. So Štefanom Skrúcaným neskôr v 90-tych rokoch Miro Noga pripravoval takmer dvadsať rokov viacero politických televíznych a rozhlasových kabaretov ako Apropo Plus, O 3 štart, Dvaja z jedného cesta či Telecvoking.

Štefan-Skrúcaný-Miro-Noga-Ivan-Majerský-TASR

Táto dvojica Miro Noga a Števo Skrúcaný však pripravila aj viacero hudobných úspešných nahrávok. Mnohé pesničky z ich CD pre deti doslova zľudoveli, ako trebárs Ide ťava Saharou a i.

V Rádiu Slovensko si Miro Noga zaspomínal aj na legendárny český seriál:

„V Čechách v Prahe som strávil na etapy takmer sedem rokov. Seriál Ranč u Zelenej sedmy prakticky dodnes v Česku reprízujú s veľkým úspechom, čo ma veľmi teší. Keď prídem do Čiech, všetci si ma pamätajú ako tatínka Kudrnu.“

Herca Mira Nogu poznáme aj z množstva divadelných úloh, keď za postavu v hre Gazdova krv získal ocenenie Dosky 2011 za najlepší mužský herecký výkon sezóny.

Z bohatej filmografie spomeňme aspoň najznámejšie diela ako Alžbetin dvor, Mahuliena, zlatá panna, Polepetko, komédia Utekajme, už ide, Rivers of Babylon, Hanele, Sedmero krkavců, Agáva, či z najnovších rozprávku Dušana Rapoša Když draka bolí hlava (2018), alebo film Lieta v tom (2023).

Herec Noga má tri deti a žije v Bratislave.Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90