Úvod Novinky Osobnosti

Peter Lipa si v Amerike splnil sen. Vždy som to počúval a zrazu som sa stal jedným z nich

Slovenský hudobník bude ďalším laureátom v šou Sieň slávy.

Peter Lipa si v Amerike splnil sen. Vždy som to počúval a zrazu som sa stal jedným z nich

Sieň slávy pokračuje aj ďalší štvrtok 24. októbra, kedy si uctíme ďalšiu osobnosť a tou bude Peter Lipa. Slovenský džezový muzikant je známy aj vo svete a v tomto žánri dosiahol u nás maximum.

Prečo si vlastne vybral túto hudobnú cestu? „Ja som predovšetkým poslucháč. Rád počúvam hudbu a druhá fáza je, že si vyberám, čo sa mi páči. A keď som si vyberal, zistil som, že to celé má spoločného menovateľa a tým je džez, blues a všetky tie príbuzné žánre. A takíto muzikanti ma najviac upútali,“ vysvetlil.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„A potom som sa po maličkých krokoch snažil priblížiť k nim. Začalo to jednoduchou hudbou a neskôr som si tie svoje vzory privlastnil a chcel som sa im podobať,“ hovorí. Najdôležitejší ľudia a jeho vzory, ktorí ho zaujali ako prví boli Louis Armstrong a Ray Charles.

Splnený sen

Má za sebou množstvo spoluprác so slovenskými, aj zahraničnými hudobníkmi. Ktorá bola jeho srdcu najbližšia?

„Určite toho bolo veľa, ale človek si najlepšie pamätá tú poslednú. Tá posledná bola môj album Nola, ktorý som nahrával v New Orleans s tamojšími hudobníkmi. Bolo to pre mňa veľké vyznamenanie, veľká radosť a dni. Naraz som mal pocit, že som tam, kde som chcel byť celý život,“ vyznal sa.

peter-lipa-v-sou-sien-slavy

„Vždy som to počúval, obdivoval som ich, že tam žijú a hrajú a naraz som sa stal jedným z nich. To bolo pre mňa najväčšie vyznamenania. Takto som sa prepracoval do svojej vlastnej siene slávy. Bol to splnený sen,“ dodal.

To, že ho uvedú do Siene slávy si veľmi cení. „Toľko Sieni slávy je vo svete, tak konečne máme aj my na Slovensku jednu Sieň slávy. Väčšinou je to problém dostať na tam. Toto je taká televízna Sieň slávy a zatiaľ jediná, akú máme a ja sa z toho teším,“ povedal nám.

Koho by do Siene slávy dal on sám? „Muzikantov. Inštrumentalistov, ľudí ktorí tvoria. Pre mňa je dôležité nielen ten výstup, ale to všetko, čo za tým je. Lebo dospieť k tomu, ten proces je pre mňa najvzácnejší. To si ja najviac cením.“

Ako nahrávanie albumu Nola v New Orleans prebiehalo si už pozrite vo videu. Sledujte Sieň slávy s Petrom Lipom vo štvrtok 24. októbra o 20.30 na Jednotke alebo v našom archíve.

25 50 75 90