Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Takto sa robí pravá Sacherova torta. Viete, na čo si dať pozor pri jej príprave?

Vychutnajte si dezert ako z viedenskej cukrárne a vyskúšajte recept, ktorý potrápil aj finalistov Pečie celé Slovensko.

Takto sa robí pravá Sacherova torta. Viete, na čo si dať pozor pri jej príprave?

Azda najznámejší rakúsky dezert vznikol v 19. storočí a jeho autorom bol vtedy len 16-ročný cukrár Franz Sacher, ktorý mal za úlohy vytvoriť novú čokoládovú tortu pre rakúskeho kancelára Klemensa von Metternicha.

Túto úlohu dostal skúsený šéfkuchár, ktorý však ochorel, a preto ho musel zastúpiť mladý učeň. Franz Sacher neváhal a vytvoril dokonalý čokoládový dezert plnený vareným marhuľovým džemom.

Porotkyne PCS_ Petra a Jožka.jpg

Jej príprava však nie je jednoduchá a ak sa rozhodnete vyskúšať tento recept, dajte si pozor na niekoľko vecí:

  • Čokoláda musí mať krásnu lesklú farbu.
  • Poleva musí byť hladká a rovnomerná.
  • Vďaka správnemu pečeniu bude torta jemná, vláčna a pórovitá.
  • Torta musí byť rovnomerne naplnená.
  • Ak sa rozhodnete nakrájať tortu na 10 kúskov, najprv dvakrát merajte a až potom krájajte.
  • Potrápiť vás môže aj tvorba pečatí.

Recept na Sacherovu tortu

Korpus 24 cm

  • 130 g masla izbovej teploty
  • 110 g práškového cukru
  • 6 vajec
  • 130 g horkej čokolády (54%)
  • 130 g hladkej múky
  • 110 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • pár kvapiek vanilkového bourbonu

Rúru predhrejte na 180 stupňov.

Oddeľte vajíčka a bielky vyšľahajte na tuhý sneh s postupným pridávaním cukru.

Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešajte do peny, pridajte žĺtky, pár kvapiek vanilkového bourbonu a rozpustenú čokoládu. Pena musí byť hladká, našľahaná a smotanovo jemná.

Do peny jemne primiešajte bielkový sneh a preosiatu múku.

Cesto nalejte do papierom vystlanej formy.

Pečte pri teplote 180°C 20 minút, následne dopekajte pri teplote 160°C zhruba 30 - 40 minút.

Marhuľový džem

  • 300 g čerstvých marhúľ
  • 225 g kryštálového cukru
  • 150 ml vody
  • 7 g pektínu
  • citrónová šťava z 1 citróna

Nakrájajte a rozmixujte marhule, pridajte cukor zmiešaný s pektínom a vodou. Rozvarte a zredukujte.

Dochuťte citrónovou šťavou.

Tortu rozkrojte a naplňte teplým džemom. Následne polovice spojte.

Vrch aj boky potrite zvyšným džemom.

Nechajte schladiť a polejte čokoládovou polevou.

Sacher glazúra

  • 150 g horkej čokolády (54%)
  • 150 g smotany (33%)

Smotanu zohrejte na 70 stupňov, nalejte do čokolády a miešajte do rozpustenia.

Glazúrou prelejte vychladenú tortu a nechajte stuhnúť.

Následne nakrájajte na 10 rovnakých kúskov.

Čoko pečiatky

  • 150 g horká čokolády na pečať (54%)
Čokoládu na pečať mierne zohrejte, miešajte na teplotu 20 - 30 stupňov, miešajte a temperujte.

Pomocou vrecka urobte na papier na pečenie bodky, ktoré označte zachladenou pečaťou.

Dobrú chuť! 

25 50 75 90