Azda najznámejší rakúsky dezert vznikol v 19. storočí a jeho autorom bol vtedy len 16-ročný cukrár Franz Sacher, ktorý mal za úlohy vytvoriť novú čokoládovú tortu pre rakúskeho kancelára Klemensa von Metternicha.
Túto úlohu dostal skúsený šéfkuchár, ktorý však ochorel, a preto ho musel zastúpiť mladý učeň. Franz Sacher neváhal a vytvoril dokonalý čokoládový dezert plnený vareným marhuľovým džemom.
Jej príprava však nie je jednoduchá a ak sa rozhodnete vyskúšať tento recept, dajte si pozor na niekoľko vecí:
- Čokoláda musí mať krásnu lesklú farbu.
- Poleva musí byť hladká a rovnomerná.
- Vďaka správnemu pečeniu bude torta jemná, vláčna a pórovitá.
- Torta musí byť rovnomerne naplnená.
- Ak sa rozhodnete nakrájať tortu na 10 kúskov, najprv dvakrát merajte a až potom krájajte.
- Potrápiť vás môže aj tvorba pečatí.
RTVS online
Recept na Sacherovu tortu
Korpus 24 cm
- 130 g masla izbovej teploty
- 110 g práškového cukru
- 6 vajec
- 130 g horkej čokolády (54%)
- 130 g hladkej múky
- 110 g kryštálového cukru
- štipka soli
- pár kvapiek vanilkového bourbonu
Rúru predhrejte na 180 stupňov.
Oddeľte vajíčka a bielky vyšľahajte na tuhý sneh s postupným pridávaním cukru.
Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešajte do peny, pridajte žĺtky, pár kvapiek vanilkového bourbonu a rozpustenú čokoládu. Pena musí byť hladká, našľahaná a smotanovo jemná.
Do peny jemne primiešajte bielkový sneh a preosiatu múku.
Cesto nalejte do papierom vystlanej formy.
Pečte pri teplote 180°C 20 minút, následne dopekajte pri teplote 160°C zhruba 30 - 40 minút.
Marhuľový džem
- 300 g čerstvých marhúľ
- 225 g kryštálového cukru
- 150 ml vody
- 7 g pektínu
- citrónová šťava z 1 citróna
Nakrájajte a rozmixujte marhule, pridajte cukor zmiešaný s pektínom a vodou. Rozvarte a zredukujte.
Dochuťte citrónovou šťavou.
Tortu rozkrojte a naplňte teplým džemom. Následne polovice spojte.
Vrch aj boky potrite zvyšným džemom.
Nechajte schladiť a polejte čokoládovou polevou.
Sacher glazúra
- 150 g horkej čokolády (54%)
- 150 g smotany (33%)
Smotanu zohrejte na 70 stupňov, nalejte do čokolády a miešajte do rozpustenia.
Glazúrou prelejte vychladenú tortu a nechajte stuhnúť.
Následne nakrájajte na 10 rovnakých kúskov.
Čoko pečiatky
- 150 g horká čokolády na pečať (54%)
Pomocou vrecka urobte na papier na pečenie bodky, ktoré označte zachladenou pečaťou.