Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Ako dlho sa piekla kniha Pečie celé Slovensko? Poznáme detaily
Ako dlho sa piekla kniha Pečie celé Slovensko? Poznáme detaily

Ako dlho sa piekla kniha Pečie celé Slovensko? Poznáme detaily

Čo okrem receptov nájdete v najsladšej knihe tohto roka, ktorá vznikla po prvej sérii úspešnej pekárskej šou na Jednotke?

Úspech prvej série šou Pečie celé Slovensko, ktorá si získala srdcia a chuťové poháriky státisícov ľudí, bol prvou surovinou potrebnou na upečenie knihy receptov.

Ďalšími nemenej dôležitými surovinami boli samotné recepty od finalistov, množstvo fotografií a oddaný tím ľudí, ktorý všetko dokopy zamiesil, nechal vykysnúť a nakoniec upiekol.

"Úspech šou predznamenal vznik knihy, a nakoľko sa podobné publikácie vydali aj v iných krajinách, kde sa formát Bake off vysiela, neváhali sme a začali na knihe pracovať," prezrádza zákulisie zrodu knihy Ivana Kollárová z eshopu RTVS.

"Na výber sme mali zo 150 receptov, ktoré diváci počas prvej série Pečie celé Slovensko videli na obrazovkách. K ním sme mali nekonečne veľa fotiek. Podstatné preto bolo vybrať tie najlepšie a zjednotiť ich štýl," dopĺňa Petra Piláriková z eshopu RTVS.

Najlepšie recepty a niečo navyše

Podľa akého kľúča sa nakoniec do knihy dostala stovka receptov zo šou?

"Snažili sme sa vyberať recepty tak, aby boli pre čitateľov vytvoriteľné aj v domácich podmienkach," ozrejmuje editorka knihy Antónia Bielová, ktorá si každý diel Pečie celé Slovensko nanovo pozrela a recepty vyberala aj na základe hodnotení od porotkýň, ktoré odzneli v šou.

"V každej kapitole je minimálne jeden tip od porotkýň či od súťažiacich, ktorý pomôže pri pečení," dodáva.

Marekova mrkvová torta - Pečie celé Slovensko, recept.jpg

Podľa jej slov je kniha nielen pre zbehlých cukrárov a cukrárky, ale aj pre úplných začiatočníkov, ktorí sa chcú naučiť piecť.

K tomu zaručene pomôže aj slovník pojmov spojených s cukrárstvom - dozviete sa, čo je to frangipani či ganache.

"Recepty sú navyše v ich najlepšej podobe - súťažiaci ich po skončení šou ešte vyladili, aby boli top," dopĺňa Petra Piláriková.

Recepty obsahujú presné gramáže a majú jednotnú formu, čo bolo pri takom počte postupov a počte ich autorov skutočným orieškom.

Ideálny vianočný darček

Takmer polročná práca na tvorbe knihy už stihla byť korunovaná úspechom. "Po prvej kontrole zalomenia nám z BBC povedali, že nemajú žiadne pripomienky," hovorí Ivana Kollárová.

pekárska kniha Pečie celé SLovensko.jpg

Všetky tri dámy preto knihe predpovedajú a prajú množstvo spokojných čitateľov.

"Verím, že kniha sa bude páčiť a že si ju nájdu pod stromčekom nielen tí, ktorí majú radi pečenie," želá knihe Pečie celé Slovensko Petra Piláriková.

"Dúfam, že si vďaka knihe vytvoria jej majitelia lahodné a voňavé koláče a dezerty v pohodlí domova," praje si editorka Antónia Bielová.

"Želám knihe, aby pomohla všetkým nádejným cukrárom zlepšiť sa vo svojom hobby, aby bola čo najviac omúčená a ochytaná," dodáva Ivana Kollárová s tým, že kniha je pred koncom roka ideálnym darčekom na Vianoce.

Kúpiť ju sebe alebo ňou niekoho potešiť môžete vďaka eshopu RTVS, kde knihu Pečie celé Slovensko nájdete do 15. novembra za uvádzaciu cenu.

Krst jedlými kvetmi

Kniha Pečie celé Slovensko sa dočkala aj krásneho krstu - na Bibliotéke.

Jedlými kvetmi ju medzi čitateľov vyprevadili generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a víťaz 1. série šou Miroslav „Miňo“ Macuľa za prítomnosti ďalších amatérskych pekárov (Katka, Bea, Lucka, Vilko, Marek), známych tiež z prvej série. Nechýbala ani garantka šou Natacha Pacal.

zľava generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj, finalisti Katarína Novotová, Lucia Piterka, Viliam Bajzík, Beáta Karelová, odborná g

„Verím, že kniha bude mať rovnaký úspech, ako relácia Pečie celé Slovensko, ktorej druhá séria aktuálne láka k televíznym obrazovkám každú nedeľu státisíce divákov.

Mám úprimnú radosť, že relácia, ktorá je o láske k pečeniu a tradíciám, ale aj vzájomnej láske medzi ľuďmi, si získala v týchto časoch srdcia množstva divákov. Aj vďaka knižnej podobe z vydavateľstva RTVS môžeme túto lásku šíriť ďalej medzi ľudí,“ hovorí generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Odozva divákov po odvysielaní prvej série bola obrovská a som rád, že sa RTVS podarilo dať naše recepty do knižnej podoby. Je to taký predčasný vianočný darček pre nás, súťažiacich z prvej série, ale hlavne pre všetkých fanúšikov pečenia,“ vyjadril sa Miroslav „Miňo“ Macuľa.

25 50 75 90

Galéria

autogramiáda_víťaz prvej série šou Pečie celé Slovensko Miňo Macuľa.jpg autogramiáda_finalistka prvej série šou Pečie celé Slovensko Lucia Piterka.jpg autogramiáda_finalistka prvej série šou Pečie celé Slovensko Katarína Novotová.jpg krst knihy Pečie celé Slovensko_generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a víťaz prvej série šou Miňo Macuľa_3.jpg krst knihy Pečie celé Slovensko_generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a víťaz prvej série šou Miňo Macuľa.jpg knihu Pečie celé SLovensko pokrstili jedlými kvetmi.jpg pekárska kniha Pečie celé SLovensko.jpg zľava generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj, finalisti Katarína Novotová, Lucia Piterka, Viliam Bajzík, Beáta Karelová, odborná g

Živé vysielanie ??:??

Televízia