Spomínate si ešte na epizódu, v ktorej finalisti najsladšej šou piekli oškvarkové pagáče? Dobroty ako od babičky ich poriadne potrápili a technická výzva Jožky Zaukolcovej im dala zabrať.
Porotkyňa im totiž vybrala recept, v ktorom sa kysnuté lístkové cesto prekladá s oškvarkami s bravčovou masťou. Recept navyše doplnila o trošku varených zemiakov.
Aby mali pagáče naozaj pekné lístkovanie a dali sa čítať ako kniha, je dôležité ich správne poprekladať. Dôkladné prepečenie a následné potretie žĺtkom sa postará o nádhernú zlatistú farbu a lahodnú chuť.
Pozor si dajte aj na správny postup kysnutia. Ak by ste vynechali tzv. zachladzovanie, cesto by nevykyslo a pagáče by boli ploché a tuhé.
Recept na chrumkavé pagáče
Čo budete potrebovať na kysnuté cesto:
- 300 g hladkej múky
- 100 g oškvarkov
- 100 g bravčovej masti
- 110 g mlieka
- 1 vajce
- 15 g čerstvého droždia
- 12 g soli
- 1 g čierneho mletého korenia
- 100 g varených zemiakov
- ½ ČL kryštálového cukru
- 100 g hladkej múky – na podsýpanie
- 1 ks žĺtok na potieranie
Ako na to?
Vo vlažnom mlieku rozmiešajte droždie a kryštálový cukor a nechajte 15 minút kysnúť.
Pripravte si zvyšné suroviny, preosejte múku, pridajte soľ, korenie a premiešajte.
Pridajte vajíčko, 50 g masti a prilejte vykysnutý kvások. Vymieste cesto, prikryte ho a nechajte ho zhruba 10 minút odstáť.
Zemiak uvarený v šupke očistite a nastrúhajte.
Oškvarky pomeľte, pridajte 50 g masti a dajte stuhnúť do chladničky.
Cesto rozvaľkajte do tvaru štvorca, rozotrite mleté oškvarky do dvoch tretín, rozložte nastrúhaný zemiak a cesto preložte na tri časti – zľava do 2/3, sprava na seba 1/3.
Nechajte odležať v chladničke 15 minút, prekladanie potom zopakujte ešte dvakrát.
Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 1,5 cm,( 21x28cm) a vykrajujte kolieska, ktoré následne uložte na plech vystlaný silpatom.
Povrch potrite rozšľahaným žĺtkom a nechajte podkysnúť 20 minút. Následne pagáče pečte 15 minút pri teplote 180°C, potom dopekajte pri teplote 160°C asi 5 minút dozlatista.
Dobrú chuť!
Tretia séria šou Pečie celé Slovensko sa na obrazovkách Jednotky objaví už túto jeseň.
25 50 75 90