Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Oškvarkové pagáče ako od babičky. Recept porotkyne Jožky

Upečte si voňavé škvarkové pagáče podľa receptu zo šou Pečie celé Slovensko.

Oškvarkové pagáče ako od babičky. Recept porotkyne Jožky

Spomínate si ešte na epizódu, v ktorej finalisti najsladšej šou piekli oškvarkové pagáče? Dobroty ako od babičky ich poriadne potrápili a technická výzva Jožky Zaukolcovej im dala zabrať.

Porotkyňa im totiž vybrala recept, v ktorom sa kysnuté lístkové cesto prekladá s oškvarkami s bravčovou masťou. Recept navyše doplnila o trošku varených zemiakov.

Ak sa rozhodnete vyskúšať tento skvelý recept, nezabudnite sa držať Jožkiných rád.

Aby mali pagáče naozaj pekné lístkovanie a dali sa čítať ako kniha, je dôležité ich správne poprekladať. Dôkladné prepečenie a následné potretie žĺtkom sa postará o nádhernú zlatistú farbu a lahodnú chuť.

Pozor si dajte aj na správny postup kysnutia. Ak by ste vynechali tzv. zachladzovanie, cesto by nevykyslo a pagáče by boli ploché a tuhé.

Recept na chrumkavé pagáče

Čo budete potrebovať na kysnuté cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g oškvarkov
  • 100 g bravčovej masti
  • 110 g mlieka
  • 1 vajce
  • 15 g čerstvého droždia
  • 12 g soli
  • 1 g čierneho mletého korenia
  • 100 g varených zemiakov
  • ½ ČL kryštálového cukru
  • 100 g hladkej múky – na podsýpanie
  • 1 ks žĺtok na potieranie

Ako na to?

Vo vlažnom mlieku rozmiešajte droždie a kryštálový cukor a nechajte 15 minút kysnúť.

Pripravte si zvyšné suroviny, preosejte múku, pridajte soľ, korenie a premiešajte.

Pridajte vajíčko, 50 g masti a prilejte vykysnutý kvások. Vymieste cesto, prikryte ho a nechajte ho zhruba 10 minút odstáť.

Zemiak uvarený v šupke očistite a nastrúhajte.

Oškvarky pomeľte, pridajte 50 g masti a dajte stuhnúť do chladničky.

Cesto rozvaľkajte do tvaru štvorca, rozotrite mleté oškvarky do dvoch tretín, rozložte nastrúhaný zemiak a cesto preložte na tri časti – zľava do 2/3, sprava na seba 1/3.

Nechajte odležať v chladničke 15 minút, prekladanie potom zopakujte ešte dvakrát.

Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 1,5 cm,( 21x28cm) a vykrajujte kolieska, ktoré následne uložte na plech vystlaný silpatom.

Povrch potrite rozšľahaným žĺtkom a nechajte podkysnúť 20 minút. Následne pagáče pečte 15 minút pri teplote 180°C, potom dopekajte pri teplote 160°C asi 5 minút dozlatista.

Dobrú chuť!

Tretia séria šou Pečie celé Slovensko sa na obrazovkách Jednotky objaví už túto jeseň.


25 50 75 90