"Naše Vianoce nesmú byť bez makróniek a tieto kávovo-škoricové s orieškovou príchuťou milujeme," prezradila Majsterka pekárka Lucka, ktorá si okrem víťazstva v druhej sérii Pečie celé Slovensko vychutnáva aj predvianočný čas s rodinou.
"Koláčiky, láska a úsmev sú jednoznačne hlavnými prísadami naozaj krásnych a veselých Vianoc a najkrajším darom je prítomnosť rodiny a pokoj v našich srdciach," dodáva.
Recept na vianočné makrónky od Lucky
Kávová škrupinka
- 150 g mandľovej múky
- 150 g práškového cukru
- 2 x 55 g bielkov
- 40 g vody
- 150 g kryštálového cukru
- 1 ČL instantnej kávy
- mletá škorica na posypanie
Plnka škorica + oriešok
- 250 g bielej čokolády
- 125 g šľahačky
- 1 ČL mletej škorice
- Opražené lieskovce na sucho bez šupky rozdelené na polovicu
Postup
- Makrónky: Mandľovú múku a práškový cukor mixujeme v mixéri a preosejeme. Vodu s kryštálovým cukrom privedieme k varu na 118 stupňov. Medzitým si šľaháme 55 g bielkov do polotuhej peny spolu s instantnou kávou. Horúci rozvar lejeme po stranách kotlíka do bielkov. Šľaháme asi 3 minúty, kým nie je pevný sneh. Zvyšné bielky zmiešame s mandľami a práškovým cukrom do pasty. Vyšľahané bielky na trikrát primiešame do mandľovej pasty – jemne, aby sme ich rozbili. Nanášame na teflonovú podložku a poprášime jemne mletou škoricou. Pečieme na 150 stupňov 13 minút.
- Plnka: Šľahačku so škoricou povaríme do zovretia a necháme vychladiť na 50 stupňov. Následne ňou zalejeme bielu čokoládu a miešame do rozpustenia. Ponorným mixérom premixujeme do hladkej konzistencie. Prikryjeme potravinovou fóliou na dotyk a necháme stuhnúť v chladničke 3 - 4 hodiny.
- Plnenie: Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme ganache na makrónku a do stredu dáme polovičku lieskového orieška. Zatlačíme druhou makrónkou.
Lucka pridáva aj malú radu na zdobenie: "Na vianočné makrónky použite jedlé fixky, čokoládové dekorácie, prípadne bielkovú polevu ako na medovníčky prifarbenú gelovými farbami."
Tipy od Lucky na dokonalé makrónky:
- Múku používajte vždy plnotučnú - žiadne odtučnené varianty.
- Vždy nespotrebovanú múku dobre uzavrite v nádobke bez prístupu vzduchu a vlhka.
- Práškový cukor môže tiež natiahnuť vlhkosť, tak ak ho máte otvorený dlhšiu dobu, použite radšej nový.
- Bielky sú najlepšie 2-3 dni odstáte a vyberajte ich von z chladničky deň pred pečením makróniek.
- Teplomer je najlepší pomocník.
- Rozvar lejte po stranách kotlíka a rýchlosť mixéra vtedy znížte na polovicu-nebudete ho mať všade po mixéri.
- Farby sú najlepšie gelové.
- Výsledná makronáž sa musí liať ako láva - súvisle nesmie sa trhať.