Zelená princess torta je tradičným švédskym dezertom. Pôvodne sa táto torta volala zelená, keďže je ozdobená zeleným marcipánom.
Svoj súčasný názov dostala vďaka tomu, že ju milovali švédske princezné.
Pre tortu je typický polguľovitý tvar a jej vnútro, ktoré je zložené z niekoľkých častí – základom je piškótový korpus, potom vanilkový krém, malinový džem, mandľový marcipán a smotana.
Porotkyňa Jožka, ktorá túto technickú výzvu vybrala, upozorňuje na niekoľko dôležitých zásad.
„Piškótový korpus musí byť naozaj dobre upečený, vanilkový krém musí byť hladký, šľahačka dobre vychladená, aby bola pevná a marcipán musí byť natenko vyvaľkaný,“ vysvetlila.
Recept na princess tortu
Vanilkový krém – puding
- 300 ml mlieka
- ½ ks naškrabaného vanilkového struku
- 3 ks žĺtkov
- 50 g práškového cukru
- 25 g kukuričného škrobu Gustin
- 25 g masla
Mlieko a naškrabaný vanilkový struk spolu so šupkou dajte variť na mierny oheň. Keď mlieko začne vrieť, odstavte ho, vyberte šupku a dajte na chvíľu schladiť.
Vo veľkej miske vyšľahajte žĺtky, cukor a kukuričný škrob. Po častiach prilievajte ešte teplé mlieko. Zmes za stáleho miešania pomaly priveďte k varu. Varte zhruba 5 minút, kým zmes nezhustne a nevytvorí sa puding.
Do teplého pudingu pridajte maslo, aby sa rozpustilo. Pripravený krém prikryte fóliou a dajte do chladničky.
Malinový džem
- 150 g malín
- 75 g želírovacieho cukru
- 20 ml vody
Maliny rozvarte vo vode. Preceďte, pridajte želírovací cukor a opäť varte, aby sa cukor roztopil. Varte, dokým sa džem zredukuje, ale dajte pozor, aby príliš nezhustol. Džem prelejte do misky a nechajte vychladnúť
Piškótový korpus
- 2 ks vajec
- 75 g práškového cukru
- 38 g kukuričného škrobu
- 38 g hladkej múky
- 1 g kypriaceho prášku do pečiva
- 38 g masla
Rúru predhrejte na 180 – 160 stupňov. Pripravte si formu s priemerom 18 cm, ráfik obaľte papierom, vnútro formy potrite maslom.
Vajcia a preosiaty cukor vyšľahajte do hustej peny. Primiešajte preosiatu múku so škrobom. Nakoniec opatrne primiešajte rozpustené maslo.
Piškótovú hmotu nalejte do formy, vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 160 stupňov pečte približne 30 – 35 minút. Po upečení korpus preložte na mriežku, aby vychladol.
Vychladený korpus rozkrojte zúbkovaným nožom na tri časti – pozor, korpus je krehký a jemný.
Dokončenie
Smotanu vyšľahajte a 100 g odložte do cukrárskeho vrecka na zdobenie. 150 g zmiešajte s 2/3 vychladnutého žĺtkového krému – vznikne tak žĺtková šľahačka. 150 g šľahačky si nechajte na vytvorenie poslednej vrstvy pod marcipánom.
Skladanie
Na pevnú podložku položte spodnú časť piškótového korpusu. Potrite ju tenkou vrstvou vychladnutého žĺtkového pudingu.
Časť pudingu dajte do cukrárskeho vrecka a nastriekajte po obvode spodnej časti – vznikne malý okraj. Do stredu pomocou lyžičky votrite vychladnutý malinový džem.
Opäť naneste žĺtkový puding a priložte druhý piškótový korpus.
Rozotrite polovicu žĺtkovej šľahačky a priložte tretí plát korpusu. Natrite naň zvyšnú žĺtkovú šľahačku.
Nakoniec rozotrite zvyšnú vyšľahanú šľahačku a nožom zarovnajte do tvaru polgule. Tortu nechajte približne 30 – 40 minút tuhnúť.
Nakoniec na celý povrch položte zelený marcipánový plát. Zarovnajte, okraj dozdobte šľahačkou, vrch posypte práškovým cukrom a na vrch položte ružičku.