"K sviatkom Veľkej noci patria bezpochýb vajíčka ako symbol znovuzrodenia," hovorí sympatický pekár Ďoďo z druhej série šou Pečie celé Slovensko.
Preto aj on siaha po recepte na azda najznámejší veľkonočný koláč - žĺtkový rez. Namiesto štandardných rezov však napáda aj vás, skúsiť upiecť žĺtkový rez v inom dizajne.
"Rezy pečte v okrúhlej forme s priemerom 22 centimetrov," dodáva Ďoďo.
Recept na žĺtkové rezy
Korpus
- 3 bielky
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
- 125 g mletých vlašských orechov
- 75 g polohrubej múky
-
2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 PL rumu
Plnka
- 3 žĺtky
- 125 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- čokoládu s podielom kakaa min. 52 %
Postup
- Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do peny, pridáme orechy, rum a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Nakoniec zapracujeme vyšľahaný sneh.
- Pečieme v okrúhlej forme s priemerom 22 centimetrov, ktorej okraje vymastíme tukom a dno vyplníme papierom na pečenie.
- Pečieme v rúre na 180 stupňov minimálne 25 minút. Medzitým si pripravíme polevu vyšľahaním žĺtkov s práškovým cukrom a vanilkovou pastou.
- Po upečení ju vylejeme na vrch ešte horúceho koláča a necháme zatuhnúť. Nakoniec ozdobíme čokoládou a mandľovými lupienkami.
Veľkú noc spestrí nielen tento koláč, ale aj veľkonočný špeciál Pečie celé Slovensko. Nenechajte si ho újsť na Veľkonočnú nedeľu 9. apríla o 20:10 hod na Jednotke.