Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Veľkonočný kváskový mazanec podľa Pečie celé Slovensko

Recept s vanilkou, rumom a hrozienkami dodá Veľkej noci dokonalú príchuť.

RECEPT: Veľkonočný kváskový mazanec podľa Pečie celé Slovensko

Zajtra je Veľkonočný pondelok, ku ktorému okrem vajíčok neodmysliteľne patrí aj nadýchaný mazanec.

Položte na sviatočný stôl ten od pekárky Lenky z druhej série šou Pečie celé Slovensko a veľkonočné sviatky budú dokonale chutné.

Recept na kváskový veľkonočný mazanec

Rozkvas

  • 150g pšeničnej chlebovej múky
  • 100g vody
  • 1 PL kvásku

Cesto

  • 250 g pšeničnej chlebovej múky
  • 90 g mlieka
  • 2 žĺtky
  • 50 g masla
  • 85 g cukru
  • vanilková pasta (alebo vanilkový cukor)
  • 50 g hrozienok
  • štipla soli
  • troška rumu

Mazanec od Lenky.jpg

Na potretie

  • Žĺtok s mliekom
  • Mandľové lupienky

Postup

  1. Ako prvé večer pripravíme rozkvas. Zmiešame všetky suroviny a necháme ich 6-9 hodín kvasiť na linke (záleží od teploty akú máte doma).
  2. Keď je rozkvas pripravený pridáme doňho múku, cukor a žĺtky a miesime na pomalých otáčkach. Zároveň hrozienka zalejeme rumom, kým budeme miesiť cesto. V ceste sa musí vyvinúť lepok (bude elastickejšie), až potom doňho môžeme zapracovať maslo, vanilku a štipku soli.
  3. Cesto vymiesime až tak, aby sa nám krásne odlepovalo od stien misy a od ruky. Ideálne je cesto domiesiť rukou, lepšie vieme dotykom odhadnúť, kedy je cesto správne vymiesené. Nakoniec do cesta pridáme hrozienka scedené od rumu. Misku s cestom prikryjeme napríklad utierkou a necháme kvasiť 2-3 hodiny. Počas tohto času cesto aspoň 2x preložíme.
  4. Keď je cesto nakvasené, preložíme ho na dosku a stočíme ho do tvaru bochníka čo najpevnejšie. Je to dôležité, aby sa nám pri pečení neroztiekol.
  5. Mazanec preložíme na plech s papierom na pečenie a prikryjeme miskou. Necháme finálne vykvasiť asi 4 hodiny.
  6. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Mazanec potrieme žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka, narežeme do kríža a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme zhruba 40-50 minút. Upečený mazanec necháme chladnúť pod utierkou. Utierka nemôže voňať po aviváži, aby vám neprevoňala aj váš dlho hodinový vybojovaný mazanec.

Viac veľkonočných inšpirácií nájdete aj na stránke Pečie celé Slovensko.

25 50 75 90