S maslom, džemom, čokoládovo-orieškovou nátierkou, alebo pokojne aj naslano - makovka je skvelou voľbou na raňajky či desiatu nielen pre deti, ale aj dospelých.
Pekár Ďoďo z druhej série Pečie celé Slovensko pripravil ľahký recept na obľúbené pečivo ako z detstva.
Recept na makovku podľa Ďoďa
Suroviny
- 300 g hladkej múky
- 300 g polohrubej múky
- 120 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- soľ
- 300 ml mlieka
- 25 g čerstvého droždia
- 1 KL kryštálového cukru
- 70 g masla
- 1 ks vajce
Postup
- Vo vlažnom mlieku s cukrom rozdrvíme droždie. Počkáme na jeho nakvasenie a pridávame postupne ďalšie ingrediencie - od mokrých po sypké.
- Necháme chvíľu postáť a následne rozvaľkáme na cca 2 cm.
- Narežeme na štvorčeky 15x15 cm a zrolujeme na pekné rožky.
- Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme makom a necháme ešte podkysnúť.
- Pečieme 15 minút na 180 stupňov v závislosti od rúry.
Ďalšie recepty nájdete na webe peciecelslovensko.sk. Okrem chutných inšpirácií tam nájdete aj informácie o natáčaní tretej série najsladšej šou RTVS.