Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Recept technickej výzvy: Lahodný kardinál

Tento recept vyhľadávali diváci najčastejšie. Vyskúšal si ho aj Juraj Bača v zákulisí šou Pečie celé Slovensko.
Recept technickej výzvy: Lahodný kardinál
Dezert s nadýchanou šľahačkou a chuťou jahôd? To je sladký kardinál. Je inšpirovaný farbami katolíckej cirkvi. Červené jahody, zlaté žĺtkové genoise a biely vyšľahaný sneh symbolizujú oblečenie kardinála.

Lahodný kardinál piekli finalisti hneď v úvode tretej série Pečie celé Slovensko. Za kamerami si ho vyskúšal aj Juraj Bača. Treba uznať, že sa mu skutočne podaril. Vyskúšajte si ho aj vy.

Juraj Bača, kardinál 2.jpg

Zlatý korpus

  • 50 g polohrubej múky
  • 10 vajec M
  • 250 g cukru krupica
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL soli

Rúru vyhrejte na 180 °C teplým vzduchom. Osem vajec rozdeľte na bielky a žĺtky. Z bielok, soli a 200 g cukru vyšľahajte tuhý sneh. Naplňte ním vrecko so zdobenou špičkou 1M. Na plech vyložený papierom na pečenie vytvarujte krúživými pohybmi 6 snehových pásov. Dajte pri tom pozor, aby boli rovnako široké aj vysoké. Medzi každým pásom nechajte rovnako široké miesto na pás zo žĺtkového cesta.

_DSC2448.JPG

Zvyšný cukor a dve celé vajcia šľahajte s 8 vaječnými žĺtkami a vanilkou do hustej peny. Múku preosejte s práškom do pečiva. Zmes po častiach pridajte k vyšľahaným žĺtkom. Žĺtkové cesto pomocou vrecka bez špičky naneste na plech v 6 pásoch.

Vložte do rúry a pečte cca 15 minút.

Sladký červený džem

  • 250 g jahôd
  • 130 g cukru krupica

Jahody očistite, opláchnite a nakrájajte na kocky 1,5 x 1,5 cm. 125 g jahôd a 75 g cukru varíme na strednom ohni až kým nepustí ovocie šťavu. Pridáme druhú polovicu ovocia a cukru a opäť varíme za stáleho zbierania peny lyžicou, kým džem nestuhne.

Ovocný rozvar

  • jahodový džem na rozvar
  • 1 bio limetka
  • 1 bio pomaranč

Vytlačte šťavu z limetky a pomaranču. Džem spolu so šťavami priveďte k varu a nechajte vychladnúť pred potretím prvého plátu.

Biely krém

  • 750 ml šľahačkovej smotany 40 %
  • 75 g práškového cukru
  • 1PL vanilkovej pasty

Z cukru, vanilky a šľahačky vyšľahajte hustý krém.

A ešte pekne ozdobiť

  • 250g jahody
  • 6 menších jahôd

Korpus rozdeľte pozdĺžne na dva pláty. Prvý plát položte na servírovací podnos. Spodný pás potrite celým džemovým rozvarom. Pripravte si cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou, ktoré naplníte krémom. Pozdĺž celého korpusu nanášajte pásy.

Jahody očistite, opláchnite a nakrájajte na hrúbku 5 mm. Uložte ich striedavo po celej šírke a dĺžke krému na tesno k sebe.

Položte druhý plát korpusu. Pomocou ozdobnej špičky naneste 3 pásy krému krúživými pohybmi po celej dĺžke dezertu. Pásy by mali byť rovnomerne hrubé po výške aj šírke.

Rozkrojte 6 menších jahôd vertikálne na polovicu. Pre krajší efekt ponechajte aj zelenú časť. 12 polovičiek uložíme na vrch krému tak, že ich zapichneme rezanou hranou dopredu naklonené doprava. Druhú jahodu zapichnite v rovnakom uhle doľava. Takto striedame všetky jahody za sebou.

Hotový dezert uchovajte v chladničke.


25 50 75 90