Lahodný kardinál piekli finalisti hneď v úvode tretej série Pečie celé Slovensko. Za kamerami si ho vyskúšal aj Juraj Bača. Treba uznať, že sa mu skutočne podaril. Vyskúšajte si ho aj vy.
Zlatý korpus
- 50 g polohrubej múky
- 10 vajec M
- 250 g cukru krupica
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL soli
Rúru vyhrejte na 180 °C teplým vzduchom. Osem vajec rozdeľte na bielky a žĺtky. Z bielok, soli a 200 g cukru vyšľahajte tuhý sneh. Naplňte ním vrecko so zdobenou špičkou 1M. Na plech vyložený papierom na pečenie vytvarujte krúživými pohybmi 6 snehových pásov. Dajte pri tom pozor, aby boli rovnako široké aj vysoké. Medzi každým pásom nechajte rovnako široké miesto na pás zo žĺtkového cesta.
Zvyšný cukor a dve celé vajcia šľahajte s 8 vaječnými žĺtkami a vanilkou do hustej peny. Múku preosejte s práškom do pečiva. Zmes po častiach pridajte k vyšľahaným žĺtkom. Žĺtkové cesto pomocou vrecka bez špičky naneste na plech v 6 pásoch.
Vložte do rúry a pečte cca 15 minút.
Sladký červený džem
- 250 g jahôd
- 130 g cukru krupica
Jahody očistite, opláchnite a nakrájajte na kocky 1,5 x 1,5 cm. 125 g jahôd a 75 g cukru varíme na strednom ohni až kým nepustí ovocie šťavu. Pridáme druhú polovicu ovocia a cukru a opäť varíme za stáleho zbierania peny lyžicou, kým džem nestuhne.
Ovocný rozvar
- jahodový džem na rozvar
- 1 bio limetka
- 1 bio pomaranč
Vytlačte šťavu z limetky a pomaranču. Džem spolu so šťavami priveďte k varu a nechajte vychladnúť pred potretím prvého plátu.
Biely krém
- 750 ml šľahačkovej smotany 40 %
- 75 g práškového cukru
- 1PL vanilkovej pasty
Z cukru, vanilky a šľahačky vyšľahajte hustý krém.
A ešte pekne ozdobiť
- 250g jahody
- 6 menších jahôd
Korpus rozdeľte pozdĺžne na dva pláty. Prvý plát položte na servírovací podnos. Spodný pás potrite celým džemovým rozvarom. Pripravte si cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou, ktoré naplníte krémom. Pozdĺž celého korpusu nanášajte pásy.
Jahody očistite, opláchnite a nakrájajte na hrúbku 5 mm. Uložte ich striedavo po celej šírke a dĺžke krému na tesno k sebe.
Položte druhý plát korpusu. Pomocou ozdobnej špičky naneste 3 pásy krému krúživými pohybmi po celej dĺžke dezertu. Pásy by mali byť rovnomerne hrubé po výške aj šírke.
Rozkrojte 6 menších jahôd vertikálne na polovicu. Pre krajší efekt ponechajte aj zelenú časť. 12 polovičiek uložíme na vrch krému tak, že ich zapichneme rezanou hranou dopredu naklonené doprava. Druhú jahodu zapichnite v rovnakom uhle doľava. Takto striedame všetky jahody za sebou.
Hotový dezert uchovajte v chladničke.