Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Romantika ako na zámku? Pripravte kráľovský dezert Crème Brûlée

Dezert Crème Brûlée je obľúbenou pochúťkou už od 17. storočia.

Romantika ako na zámku? Pripravte kráľovský dezert Crème Brûlée

Anglicko, Francúzsko aj Španielsko súperia o to, kto upiekol tento dezert prvý.

Súboj troch krajín napokon vyhralo Francúzsko, ktoré ako prvé spísalo recept na jeho prípravu. Na luxusnom Crème Brûlée si pochutnávala dokonca aj smotánka na zámku Versailles.

Základom dobrého Crème Brûlée je karamelová krusta na povrchu, ktorá vzniká oflambovaním cukru. Poklepkaním zaznie chrumkavý zvuk karamelu, pod ktorým sa ukrýva lahodný krém.

Žĺtkovo-smotanový dezert sa pripravuje v zapekacích miskách vo vodnom kúpeli. Súťažiacim v šou Pečie celé Slovensko zabrala jeho príprava 1,5 hodiny. Avšak, nenáhlite sa. Doprajte si čas na dôkladnú prípravu. Výsledok určite stojí za to.


Čo potrebujete?

  • 400 g smotany na šľahanie 33 %
  • 110 g žĺtkov
  • 55 g cukru krupica
  • 1 ks vanilkový struk
  • hnedý cukor na posypanie

Postup

Cukor spolu so žĺtkami premiešame metličkou. Vanilkový struk vyškriabeme do smotany a spoločne prevaríme. Po prevarení pomaly vlievame do vymiešaných žĺtkov a premiešame.

Pripravenú zmes prelejeme cez sitko do odmerky. Pripravíme si 4 zapekacie misky, do ktorých ju rovnomerne rozdelíme.

Naplnené misky vložíme do hlbokého plechu s vodou. Pečieme vo vodnom kúpeli pri teplote 120°C, cca 45 – 60 minút.

Pozor: Crème Brûlée je správne upečené, keď sa trasie len stredná časť.

Keď je krém upečený, prichádza na rad flambovanie. Na vrch krému nasypeme hnedý cukor, ktorý flambujeme, kým nevznikne karamelová krusta.

porotkyne.jpg

Mandľové sušienky

Ku krémovému Crème Brûlée sa dokonalo hodia napríklad mandľové sušienky. Minuloroční finalisti Pečie celé Slovensko ich pripravovali v tvare srdiečka pre romantickejší efekt. Kreativite sa však medze nekladú a využiť môžete rôzne iné formičky.

Čo potrebujete?

  • 200g hladkej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 60 g mandľovej múky
  • 100 g masla
  • ½ čl sušenej citrónovej kôry
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 1 čl vanilkovej arómy
  • krupicový cukor na posypanie

Postup

Hladkú múku a cukor preosejeme. Primiešame mandľovú múku. Maslo si pokrájame na kocky. Kocky spolu s vanilkovou arómou, cintrónovou kôrou, vajíčkom a žĺtkom primiešame k sypkej zmesi.

Všetko spolu dôkladne vymiešame a vzniknuté cesto necháme odležať v chlade.

Po odležaní, cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrojíme formičkou sušienky. Poukladáme ich na plech pokrytý mastným papierom a posypeme krupicovým cukrom.

Pri teplote 180 °C pečieme do svetlej farby so zlatými okrajmi.

25 50 75 90