Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Ohúrte na každej oslave a vyskúšajte slaný závin sausage roll podľa Jožky

Máte chuť na slané? Potom vás poteší recept z druhej technickej výzvy.

Ohúrte na každej oslave a vyskúšajte slaný závin sausage roll podľa Jožky

Porotkyňa Jožka pripravila pre súťažiacich recept na slaný závin sausage roll. Roláda z lístkového cesta plnená mäsovou zmesou je jednou z klasických britských pochutín.

Hoci názov tejto pochúťky napovedá, že hlavnou ingredienciou je klobása, existujú jeho rôzne variácie. V tomto recepte budete potrebovať mleté mäso, vajíčka a správnu techniku.

Jožkin vajíčkový rébus ukázal, že pečenie je aj o logickom myslení. Práca s lístkovým cestom dala mnohým zabrať. Najčastejšou chybou súťažiacich bolo popraskané cesto a nesprávne uložené vajíčka.

_DSC3561.jpg

Ak máte chuť vymeniť sladké za slané, prinášame recept z druhej technickej výzvy.

Potrebujete:

Lístkové cesto

  • 250 g masla
  • 250 g hladkej múky špeciál
  • 50 g hrubej múky
  • štipka soli
  • 1 PL (10 g) octu
  • 1 žĺtok
  • 125 g vody

Mäsová náplň

  • 500 g bravčového stehna
  • 40 g strúhanky
  • 1 vajíčko do mäsovej plnky a na potieranie
  • 2 PL horčice
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá rasca
  • malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vajcia cca 10 kusov

Postup na prípravu cesta

Zmiešame maslo a 50 g hladkej múky. Z cesta vyformujeme kocku, zabalíme do fólie a necháme stuhnúť v chladničke. Zvyšné suroviny, hladkú múku 200 g, hrubú múku, žĺtok, soľ, ocot, vodu spolu zamiesime. Zo zmesy vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie a necháme 15 minút odležať.

Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, pričom stred necháme hrubší. Do cesta zabalíme maslovú kocku (uhlopriečne), opäť vaľkáme do tvaru obdĺžnika. Preložíme do 2/3, tak aby vznikli 3 vrstvy na sebe. Prekladanie opakujeme po odležaní 20 minút, spolu 3 krát. Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať a spracujeme.

Postup na prípravu náplne

Bravčové mäso zomelieme najemno. Pridáme soľ, strúhanku, mleté čierne korenie, mletú rascu, ½ vajíčka, najemno nakrájanú cibuľu a olúpaný roztlačený cesnak. Všetko spolu zmiešame. Vajíčka varíme 5 min, ochladíme, olúpeme.

300 g lístkového cesta rozvaľkáme na rozmer 20 x 35 cm. Pás široký 5 cm potrieme horčicou 3 cm od okraja z oboch strán. Rozložíme polovicu mäsovej plnky, poukladáme uvarené olúpané vajíčka, pridáme zvyšnú mäsovú plnku, vajíčka zabalíme.

Lístkovú roládu zrolujeme a uzatvoríme okraje, tesne, tak aby nič nevytekalo. Potrieme ½ rozšľahaného vajíčka a vidličkou naznačíme mriežku.

Pečieme na mastnom papieri pri teplote 200 °C – 35 min. Dopekáme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Pečenie trvá spolu 45 minút.

25 50 75 90