Porotkyňa Jožka pripravila pre súťažiacich recept na slaný závin sausage roll. Roláda z lístkového cesta plnená mäsovou zmesou je jednou z klasických britských pochutín.
Hoci názov tejto pochúťky napovedá, že hlavnou ingredienciou je klobása, existujú jeho rôzne variácie. V tomto recepte budete potrebovať mleté mäso, vajíčka a správnu techniku.
Jožkin vajíčkový rébus ukázal, že pečenie je aj o logickom myslení. Práca s lístkovým cestom dala mnohým zabrať. Najčastejšou chybou súťažiacich bolo popraskané cesto a nesprávne uložené vajíčka.
Ak máte chuť vymeniť sladké za slané, prinášame recept z druhej technickej výzvy.
Potrebujete:
Lístkové cesto
- 250 g masla
- 250 g hladkej múky špeciál
- 50 g hrubej múky
- štipka soli
- 1 PL (10 g) octu
- 1 žĺtok
- 125 g vody
Mäsová náplň
- 500 g bravčového stehna
- 40 g strúhanky
- 1 vajíčko do mäsovej plnky a na potieranie
- 2 PL horčice
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá rasca
- malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- vajcia cca 10 kusov
Postup na prípravu cesta
Zmiešame maslo a 50 g hladkej múky. Z cesta vyformujeme kocku, zabalíme do fólie a necháme stuhnúť v chladničke. Zvyšné suroviny, hladkú múku 200 g, hrubú múku, žĺtok, soľ, ocot, vodu spolu zamiesime. Zo zmesy vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie a necháme 15 minút odležať.
RTVS online
Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, pričom stred necháme hrubší. Do cesta zabalíme maslovú kocku (uhlopriečne), opäť vaľkáme do tvaru obdĺžnika. Preložíme do 2/3, tak aby vznikli 3 vrstvy na sebe. Prekladanie opakujeme po odležaní 20 minút, spolu 3 krát. Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať a spracujeme.
Postup na prípravu náplne
Bravčové mäso zomelieme najemno. Pridáme soľ, strúhanku, mleté čierne korenie, mletú rascu, ½ vajíčka, najemno nakrájanú cibuľu a olúpaný roztlačený cesnak. Všetko spolu zmiešame. Vajíčka varíme 5 min, ochladíme, olúpeme.
300 g lístkového cesta rozvaľkáme na rozmer 20 x 35 cm. Pás široký 5 cm potrieme horčicou 3 cm od okraja z oboch strán. Rozložíme polovicu mäsovej plnky, poukladáme uvarené olúpané vajíčka, pridáme zvyšnú mäsovú plnku, vajíčka zabalíme.
Lístkovú roládu zrolujeme a uzatvoríme okraje, tesne, tak aby nič nevytekalo. Potrieme ½ rozšľahaného vajíčka a vidličkou naznačíme mriežku.
Pečieme na mastnom papieri pri teplote 200 °C – 35 min. Dopekáme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Pečenie trvá spolu 45 minút.
25 50 75 90