Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Pizza, na ktorú je Taliansko hrdé. Vyskúšajte si recept podľa Timi

Existujú jej rôzne variácie a kombinácie chutí. Tá pravá z Neapolu je však iba jedna. V Taliansku sídli dokonca Asociácia pravej neapolskej pizze, ktorá stanovila špecifický postup a smernice, ktoré určujú jej pečenie.

Taliani sú na tento svoj gastronomický kultúrny klenot skutočne hrdí. Pred niekoľkými rokmi požiadali o zapísanie postupu prípravy neapolskej pizze na zoznam UNESCO. V roku 2017 sa ich vízia naplnila a neapolské pečenie pizze sa zapísalo na zoznam nehmotného svetového kultúrneho dedičstva.

pizza.png

Umenie prípravy pizze, tak ako ju robia v Neapole, je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Vyhrali sme! vyhlásil v tom čase na svojom Twitteri taliansky minister poľnohospodárstva Maurizio Martina.

Od tradičného k netradičnému

Naši finalisti dostali v deviatom kole šou Pečie celé Slovensko voľnejšiu ruku pri príprave pizze. Upustili od tradičného pečenia a pripravili túto pochúťku podľa vlastných chutí a predstáv.

epi9_pcs3_timi_pizza.jpg

Pekárkou týždňa sa stala Timi, ktorá využila nezvyčajnú kombináciu fíg a hráškového základu. Rovnako netradične sa rozhodla pripraviť pizzu v tvare srdca. Možno sa zdá tento pokus riskantný, ale Timi sa skutočne oplatil. „Na takéto pizze by som si otvárala podnik,“ povedala Petra Tóthová.

Pizzu podľa pekárky týždňa si môžete upiecť aj doma.

Čo potrebujete?

Cesto:

  • 570 g múky na pizzu 00
  • 1 g diastatického jačmenného sladu v prášku
  • 19 g kryštálového cukru
  • 12 g soli
  • 370 g vlažnej vody
  • 8 g instantného droždia
  • 100 g somelínovej múky na podsýpanie bochníkov

Hráškový základ:

  • 1/2 žltej cibule
  • 300 g mrazeného hrášku
  • 100 g parmezánu
  • 40 g syru s modrou plesňou
  • 30 g vody
  • 30 g smotany na šľahanie
  • soľ
  • korenie
  • 10 g olivového oleja

Karamelizovaná cibuľa:

  • 4 žlté cibule
  • 15 g olivového oleja
  • kryštálový cukor
  • soľ
  • voda

Figy:

  • 10 fíg
  • 30 g masla
  • 30 g medu

Obloženie:

  • prosciutto
  • syr s vlašskými orechmi
  • 100 g vlašských orechov
  • čili vločky
  • syr pecorino
  • olivový olej

Najskôr pripravíme cesto

Múku, soľ, cukor a slad spolu zmiešame. Vodu si zohrejeme na max 30 °C, pridáme droždie a premiešame. Zmes primiešame k múke a vypracujeme ručne hladké cesto. Dáme do naolejovanej nádoby a necháme kvasiť približne 2 – 3 hodiny pri izbovej teplote alebo najlepšie cez noc v chladničke. Následne cesto rozdelíme na 2 alebo 4 rovnaké časti a necháme ešte podkysnúť 1 – 2 hodiny pri izbovej teplote zakryté fóliou.

Hráškový základ

Olivový olej zohrejeme, pridáme na pásiky nakrájanú a očistenú cibuľu a chvíľku opražíme. Pridáme mrazený hrášok chvíľu podusíme, pridáme vodu a necháme dusiť približne 15 minút. Následne dáme do mixéra, pridáme parmezán, plesnivý syr, soľ a mixujeme. Postupne pridávame šľahačku a vymixujeme do požadovanej hustej konzistencie.

Skaramelizovaná cibuľa

Cibuľu očistíme, narežeme pozdĺžne na pásiky. Olej zohrejeme na panvici, pridáme cibuľu a necháme na nízkom plameni zmäknúť cca 10 minút. Následne pridáme soľ a cukor podľa chuti. Plameň stlmíme na najnižší stupeň a necháme skaramelizovať. Cibuľku občas premiešame, aby nezhorela a nezhorkla. Ak sa zdá, že cibuľa sa pripaľuje, pridajte pár lyžičiek vody. Takto necháme skaramelizovať cibuľu za občasného miešania 30 minút až hodinu.

Pripravíme figy

Maslo a med zohrejeme na panvici a pridáme nakrájané figy, ktoré chvíľku necháme skaramelizovať. Na suchej panvici zohrejeme nasekané vlašské orechy.

Rúru predhrejeme s pizza kameňom na najvyšší možný stupeň. Najlepšie 270 - 300 °C s ventilátorom na minimálne 40 minút. Cesto si opatrne vyklopíme do somelinovej múky a obalíme z oboch strán. Vytvarujeme si okraje, vypudíme bublinky zo stredu a pomocou hánky si cesto roztiahneme. Na dobre vykvasenú a vypracovanú pizzu si natrieme hrášková základ. Dáme piecť do rúry na približne 5 - 8 minút.

Ak sú okraje a stred pizze zlatisté, pizzu vyberieme, postrúhame syr s vlašskými orechmi, pridáme skaramelizovanú cibuľu, poukladáme natrhané prosciutto, figy. Pomocou škrabky nastrúhame pecorino, ktoré môžeme oflambovať a pridáme vlašské orechy a posypeme čili vločkami.

25 50 75 90