Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Lahodné domáce burgre s horčicovou omáčkou. Toto zvládne každý

Nenechajte sa odradiť kysnutým cestom.

RECEPT: Lahodné domáce burgre s horčicovou omáčkou. Toto zvládne každý

Sledovali ste americké kolo šou Pečie celé Slovensko? Ak áno, možno aj vás prepadla neodolateľná chuť na šťavnatý burger s domácou omáčkou. S týmto receptom od porotkyne Petry Tóthovej pripravíte dokonalé domáce hamburgery.

Kysnuté žemle

Pripravte si:
  • 500 ml teplého mlieka
  • 75 g masla
  • 40 g cukru krupica
  • 2 čl soli
  • 700 g hladkej múky
  • 10 g sušeného droždia
  • sezam
  • 1 vajce

V teplom mlieku rozpusťte maslo, soľ a cukor. Potom polovicu múky zmiešajte so sušeným droždím a pridajte k zmesi mlieka. Dôkladne mieste, postupne pridávajte zvyšnú múku, kým nezískate elastické a nelepivé cesto.

Pali, Martin a Danka čítajú recept na technickú výzvu v Pečie celé Slovensko 4

Nechajte cesto podkysnúť, kým sa jeho objem nezdvojnásobí. Potom ho rozdeľte na 12 častí a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Zakryte ich utierkou a nechajte podkysnúť, kým sa opäť nezdvojnásobia.

Potrite žemle rozšľahaným vajíčkom a posypte sezamom. Predhrejte rúru na 230 stupňov a pečte do zlatohneda. Po upečení nechajte vychladnúť, aby ste ich mohli naplniť.

Príprava horčicovej omáčky

Na majonézu potrebujete:

  • 1 vajce
  • 200 ml slnečnicoveho oleja
  • soľ, čierne korenie, šťava z 1/2 citrónu podľa chuti na dochutenie

Ďalšie suroviny:

  • 15 g hrubozrnnej horčice
  • ½ prelisovaného strúčiku cesnaku
  • ½ pl sriracha omáčky
  • soľ, čierne korenie a nadrobno pokrájaná pažítka

Na prípravu horčicovej omáčky začnite so základom – majonézou. Všetky suroviny na majonézu premixujte. Následne zmiešajte s ostatnými ingredienciami, aby ste dosiahli dokonalú chuť.

Príprava mäsa

  • 1 PL oleja
  • 1 malá biela cibuľa
  • 200 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 plátok čedaru
  • 2 PL masla
  • 1 paradajka
  • 1 kyslá uhorka
  • ľadový šalát
  • soľ podľa potreby

Mäso osoľte, vytvarujte mäsovú placku a dajte do chladničky. Na panvici osmažte nakrájanú cibuľu na krúžky. Rovnako osmažte aj mäsovú placku z oboch strán, až kým nie je dobre prepečená a hnedej farby. Na hotové mäso položte plátok syra a nechajte ho roztopiť.

Žemle rozpoľte, potrite ich maslom a položte rozrezanou stranou na panvicu. Opečte do zlatista.

Na spodok žemle natrite trochou horčicovej omáčky, pridajte nakrájanú uhorku, paradajku, šalát a mäsovú placku. Navrch položte opečenú cibuľu a znova pridajte omáčku. Zakryte vrchom žemle.

Prajeme vám dobrú chuť!

25 50 75 90