Koláč ako od babičky si môžete vďaka receptu pekárky Evičky pripraviť aj vy. „Kto by nepoznal tradičné české koláče? Moje sú plné maku a dozdobené mandľami. Pečené sú pre moju sestru, ktorá zbožňuje mak,“ uviedla autorka receptu.
Budete potrebovať
Na cesto:
- 200 ml mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 25 g droždia
- 500 g hladkej múky
- 70 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 150 ml oleja
- 1 vajce na potretie
Na náplň:
- 250 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 100 g práškového cukru
- 1 citrón
Na ozdobu:
- 200 g blanšírovaných mandlí
- 100 g červených ríbezlí
Ako na to?
Z mlieka, 1 PL kryštálového cukru a droždia si pripravte kvások. Múku, cukor, vajce a olej zmiešajte, pridajte vykysnuté droždie a vypracujte vláčne cesto. Nechajte ho vykysnúť zhruba 30 minút.
Na makovú náplň zmiešajte mak, cukor, kôru z jedného citróna a citrónovú šťavu. Postupne prilievajte teplé mlieko, kým nedosiahnete polotuhú konzistenciu náplne.
Vykysnuté cesto preložte na dosku a vykrajujte okrúhle koláče, ktoré nechajte na plechu vystlanom papierom na pečenie ešte trochu podkysnúť.
Dnom pohára (s menším priemerom ako koláč) vytvarujte v strede koláča jamku. Koláč potrite rozšľahaným vajíčkom a jamku naplňte makovou plnkou. Vrch ozdobte blanšírovanými mandľami a ríbezľami.
Pečte pri teplote 180 °C asi 15–20 minút.
25 50 75 90