Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: České koláče podľa pekárky týždňa Evy. Milovníci maku, toto je niečo pre vás

Sľubujeme vám, že po tomto sa budete zalizovať.

RECEPT: České koláče podľa pekárky týždňa Evy. Milovníci maku, toto je niečo pre vás

Koláč ako od babičky si môžete vďaka receptu pekárky Evičky pripraviť aj vy. „Kto by nepoznal tradičné české koláče? Moje sú plné maku a dozdobené mandľami. Pečené sú pre moju sestru, ktorá zbožňuje mak,“ uviedla autorka receptu.

Budete potrebovať

Na cesto:

  • 200 ml mlieka
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 25 g droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 70 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 150 ml oleja
  • 1 vajce na potretie

Na náplň:

  • 250 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 1 citrón

Na ozdobu:

  • 200 g blanšírovaných mandlí
  • 100 g červených ríbezlí

Ako na to?

Z mlieka, 1 PL kryštálového cukru a droždia si pripravte kvások. Múku, cukor, vajce a olej zmiešajte, pridajte vykysnuté droždie a vypracujte vláčne cesto. Nechajte ho vykysnúť zhruba 30 minút.

Na makovú náplň zmiešajte mak, cukor, kôru z jedného citróna a citrónovú šťavu. Postupne prilievajte teplé mlieko, kým nedosiahnete polotuhú konzistenciu náplne.

Vykysnuté cesto preložte na dosku a vykrajujte okrúhle koláče, ktoré nechajte na plechu vystlanom papierom na pečenie ešte trochu podkysnúť.

Dnom pohára (s menším priemerom ako koláč) vytvarujte v strede koláča jamku. Koláč potrite rozšľahaným vajíčkom a jamku naplňte makovou plnkou. Vrch ozdobte blanšírovanými mandľami a ríbezľami.

Pečte pri teplote 180 °C asi 15–20 minút.

25 50 75 90