V šou Pečie celé Slovensko nás čaká nostalgická cesta do minulosti. Témou desiateho kola sú zabudnuté dezerty.
Sladké dobroty, ktoré kedysi neodmysliteľne patrili na slávnostné stoly, no dnes ich nahrádzajú modernejšie alternatívy. Spolu s finalistami si pripomenieme recepty, na ktoré sa postupne zabúda, a možno objavíme ich čaro nanovo.
Niektoré z týchto dezertov sa vytratili natoľko, že ich mladšie generácie už ani nepoznajú. Opýtali sme sa finalistov, ktoré koláče si podľa nich nezaslúžia zostať v zabudnutí.
„Podľa mňa sú to všetky rezy, ak sú správne urobené,“ zamýšľa sa Janka. „Punčák, sunquickové rezy, dobošky. Často sa na ne zabúda,“ dodala.
„Neviem, či je to zabudnuté, ale starká robí krabne. Je to šiškové cesto plnené mletým makom. Celá rodina sa u nej na fašiangy schádzame na tieto koláče. Ani neviem, či sa to robieva niekde inde, ale podľa mňa by si tento recept zaslúžil viac presadiť,“ spomína Pali na starkinu špecialitu.
A keď už hovoríme o zabudnutých dezertoch, zaujímalo nás, na ktoré zabudli naposledy finalisti? Podľa Paliho patrí Dankina „hamburgerová briketa“ k nezabudnuteľným momentom šou Pečie celé Slovensko. „Briketka je legendárna, prepísala dejiny súťaže,“ smejú sa spolu s Dankou pri spomienke na jej až príliš spečenú žemľu.
Každý pekár a pekárka má na konte nejaký nepodarok, no práve z nich často vznikajú veselé zážitky, presne ako tie, ktoré nám prináša Pečie celé Slovensko. Sledujte už desiate kolo najsladšej šou v nedeľu o 20:30 na Jednotke.
25 50 75 90