Logengrin je tradičný dezert, ktorý je známy predovšetkým v okolí Popradu. „Podľa toho, čo ja viem, tak tento koláčik nám na Spiš pred dávnymi rokmi priniesli Nemci. Je špecifický tým, že je to kusový koláč, ktorý sa veľmi ťažko pripravuje,“ uviedla Martina Blašková z popradskej rodinnej cukrárne.
„Cukrári, ktorí ho budú pripravovať, by si mali dať pozor najmä na teplotu krému a teplotu fondánu. Keď to nebude správne nastavené, nebudú sa kamarátiť,“ upozornila cukrárka.
Pripravte si tento zabudnutý koláčik podľa receptu Paliho, ktorý sa minulú nedeľu tešil z titulu Pekár týždňa. „Rozhodol som sa pripraviť Lohengrin v jeho tradičnej podobe a je naozaj delikátny. Spája chuť brandy a kandizovaného ovocia,“ prezradil autor receptu.
Budete potrebovať
Na svetlý piškótový bufler:
- 50 g vaječných žĺtkov
- 70 g vaječných bielkov
- 90 g hladkej múky
- 90 g cukru krupice
- kôru z pomaranča
Na maslový krém:
- 500 ml mlieka
- 40 g zlatého klasu
- 55 g krupicového cukru
- vanilkový lusk
- 250 g masla
- 50 ml brandy
- 150 g kandizovaných pomarančov
Na fondánovú polevu:
- 200 g fondánovej polevy
- 100 ml horúcej vody
- 1 citrón
Na čokoládovú polevu:
- 400 g horkej čokolády (55 %)
- 50 g kakaového masla
Ako na to?
Rúru predhrejte na 160 °C. Bielky a žĺtky oddeľte. Následne bielky vyšľahajte so štipkou soli a 60 g cukru na pevný sneh. Žĺtky vyšľahajte s 30 g cukru a pomarančovou kôrou do peny. Obe zmesi jemne spojte a prisypte hladkú múku. Zamiešajte, aby ste dosiahli pevnú hmotu, ktorá drží tvar.
Hmotu nastriekajte na papier na pečenie do tvaru piškót s priemerom cca 4-4,5 cm. Pečte 13-16 minút. Po vychladnutí piškóty odoberte z papiera.
Na krém zmiešajte 1/3 mlieka s cukrom a zlatým klasom. Zvyšné mlieko zahrejte s vyškrabaným vanilkovým luskom. Obe zmesi zmiešajte a uvarte hustý krém. Po vychladnutí vyšľahajte krém so zmäknutým maslom a nakoniec pridajte brandy.
Na bufler prilepte kandované pomaranče a zastriekajte krémom, aby ste vytvorili oblý tvar. Takto pripravené buflery nechajte poriadne zachladiť.
Fondán zahrejte vo vodnom kúpeli, zrieďte horúcou vodou a dochuťte citrónovou šťavou. Poleva nesmie byť ani príliš hustá, ani riedka. Zachladené dezerty namáčajte do fondánu po okraj piškóty a nechajte stuhnúť.
Roztopte čokoládu s kakaovým maslom a spodnú časť dezertu namočte do čokoládovej polevy. Nechajte stuhnúť. Dezert ozdobte roztopenou čokoládou alebo ozdobami z temperovanej čokolády.
25 50 75 90