Úvod Novinky Šport
Zvíťazil nad rakovinou, v Pekingu získal zlatú medailu
Zvíťazil nad rakovinou, v Pekingu získal zlatú medailu

Zvíťazil nad rakovinou, v Pekingu získal zlatú medailu

Len 27-ročný snowboardista z Kanady inšpiruje príbehom mnohých fanúšikov aj športovcov.

Kanaďan Max Parrot (27) je zlatý olympijský medailista zo ZOH Pekingu 2022, ktorý získal ten najcennejší kov tri roky po tom, čo mu diagnostikovali onkologické ochorenie.

Snoubordista podľa slov mnohých odborníkov predviedol najlepší výkon kariéry. Našli sa však aj kritici, že vyhral neprávom. „Chybu urobili rozhodcovia,“ povedal pre BBC komentátor Ed Leigh.

Max Parrot

Spokojný a úspešný. Parrot je po chorobe znova vo forme. Zdroj foto: Instagram.com/maxparrot

Parrot pri skoku údajne vynechal dôležitý prvok. Pri výskoku mal chytiť dosku, čo neurobil a len skrčil kolená. „Kvôli tomuto mal prísť o dva, možno tri body,“ skonštatoval komentátor.

Kanadský športovec získal pri hodnotení 9,35 bodov z možných desiatich. Ak by si vraj rozhodcovia všimli chybu, ktorú urobil, mohol dostať maximálne 6 a pol boda.

Absolvoval dvanásť chemoterapií

Fanúšikov však omnoho viac nadchýna jeho príbeh. Koncom roka 2018 sa Parrot dozvedel zdrvujúcu správu. Do života aj kariéry mu zasiahla rakovina lymfatických uzlín.

V lete 2019 však priaznivcov informoval o tom, že po dvanástich chemoterapiách sa mu podarilo zákernú chorobu poraziť.

„Za posledné roky sa toho v mojom živote udialo veľmi veľa,“ povedal pre BBC Sport.

Po tom, čo získal striebro na olympiáde v Pjongčangu, sa jeho život otočil hore nohami. „Žiadne kardio, žiadna energia, žiadne svaly,“ zaspomínal si na boj s rakovinou.

„Preto teraz stáť na pódiu pre víťazov, okrem toho so zlatou medailou, je pre mňa úžasné,“ skonštatoval tesne po svojom víťazstve.

25 50 75 90
Zdroj úvodnej foto: Instagram.com/MaxParrot

Živé vysielanie ??:??

Televízia