Úvod Novinky Šport
Pavol Gašpar: Ruskej absencii na šampionáte sa venovať špeciálne nebudeme
Pavol Gašpar: Ruskej absencii na šampionáte sa venovať špeciálne nebudeme

Pavol Gašpar: Ruskej absencii na šampionáte sa venovať špeciálne nebudeme

Hokejový šampionát vo Fínsku prinesie opäť množstvo emócií a nezabudnuteľných momentov.

Fanúšikovia sa už nevedia dočkať, ako budú fandiť svojim mužstvám. Tí ruskí však tento rok medzi nimi z pochopiteľných príčin nebudú. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) ich spolu s Bieloruskom pre pokračujúcu agresiu na Ukrajine vylúčila.

„Po hokejovej stránke je to obrovská strata pre celý turnaj. Na Rusov sa vždy dobre pozeralo,“ hovorí komentátor RTVS Pavol Gašpar.

Aktuálna politická situácia sa však stala pre ruský hokej osudnou a „Zborná“ nebude súčasťou tohtoročných MS v hokeji vo Fínsku.

Neznamená to však, že počas prenosov RTVS bude Rusko pre komentátorov tabu.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Ale to rozhodnutie je už tak známe, že nejak špeciálne sa tomu venovať nebudeme. Samozrejme, nikto nemôže vymazať ruskú časť hokejovej histórie. Takže v príhodných chvíľach budeme spomínať, napr. počet titulov a pod.,“ hovorí Pavol Gašpar.

Sám ale dodal, že programovo či cielene sa tejto téme venovať vo vysielaní RTVS neplánuje.

Boris Valábik neúčasť Ruska podporuje

Popri Pavlovi Gašparovi sa bude počas blížiaceho sa šampionátu divákom už tradične prihovárať aj Boris Valábik. Aj preňho bude neúčasť Ruska novou skutočnosťou. Zároveň však v našom rozhovore rozhodnutie o ich absencii na turnaji prijal.

Analytik RTVS sa totiž najviac obával predstavy, ako by v súčasnej atmosfére prebiehali zápasy Ruska s Českom, USA, Fínskom, resp. Švédskom. Podľa jeho slov by to mohlo priniesť veľa nehokejových prvkov.

„A to je asi to posledné, čo teraz svet potrebuje. Tí hokejisti sú ľudia a takýto spôsob averzie a tlaku by sa mohol preniesť v zápase aj na hokejové ihrisko,“ vraví expert RTVS.

„Pre mňa nebolo nad čím rozmýšľať. Som rád, že aj Fínsko a Medzinárodná hokejová federácia sa k tomuto kroku uchýlila,“ dodáva bývalý slovenský reprezentant.

Šatana mrzí vplyv politiky na hokej

Ešte v prvých dňoch vojny na Ukrajine sa k celej situácii vyjadril aj prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan. On sám nebol nadšený z toho, že šport ovplyvnila politika.

Miroslav Šatan o vylúčení Ruska a Bieloruska Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Je veľmi smutné, že nám politika presakuje do športu. Dúfam, že situácia na Ukrajine čo najskôr skončí a nájde sa tam mierové riešenie,“ povedal aj pre Rádio Slovensko začiatkom marca Miroslav Šatan.

„Šport či hokej by mohol byť istou platformou, kde sa v budúcnosti nájde istá forma spolupráce a nebudú musieť športové osobnosti doplácať na politiku, ktorú má ich krajina,“ dodal prezident SZĽH.

25 50 75 90

Galéria

rusko_hokejisti_reprezentacia Hokejisti Ruska nebudú na MS v hokeji 2022. rusko-olympiada-hokej-striebro.jpg Hokejová striedačka Ruska.
Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia