Úvod Novinky Tipy z programu

Unavujú vás komerčné turistické mestá? Vydajte sa Cestou necestou

Skúste, ako napríklad chutí Bosna a Hercegovina.

Unavujú vás komerčné turistické mestá? Vydajte sa Cestou necestou

Pre veľa ľudí je káva základom dňa, v Bosne a Hercegovine však nečakajte capuccino či latté. Čo sa pije a je v tejto krajine, ukázal gastronomický cestopis Cestou necestou.

Cukor sa zapíja kávou

Baščaršiji je práva bosnianska káva. Nepije sa samotná a nedáva sa do nej cukor, cukor sa najprv odhryzne a následne sa zapije kávou. Ku káve sa podáva baklava alebo hurmašica - čo je sladké pečivo natáčané v sirupe.

Kúsok z gastronómie Bosny a Hercegoviny

Polievka Begova čorba sa pripravuje v medenom hrnci. Hlavnou prísadou polievky je bamija po slovensky ibištek jedlý.

,,Ibištekom jedlým netreba šetriť," hovorí miestna sarajevská celebrita a kuchárka Azra.

Ibištek sa zaleje domácim jablkovým octom a nechá variť 10 minút. Pridá sa kuracie mäso, ktoré sa varí v polievke až do zmäknutia.

Azra pridáva mrkvu, petržlen, zeler, cesnak soľ a korenie. Rovnako ako pri kuracom vývare, na ktorý sme zvyknutí.

Vyvarené mäso sa vyberie a nakrája do polievky.

"Precedíme zeleninu a pridáme ibištek, následne zahustíme múkou a môžeme jesť. Polievka je mierne kyslá, no niektorí ľudia si do nej pridávajú citrón. Servírujeme s pravým bosniackym chlebom," znie ďalší postup.

Po polievke prichádza na rad hlavné jedlo. Hovorí sa že kto neochutná cevabzinicu“, ako by v Bosne a Hecegovine ani nebol.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jej základ tvorí očistené a dvakrát pomleté hovädzie mäso, ktoré sa griluje.

Ak vás zaujala gastronómia v Bosne a Hercegovine pozrite si Cestou necestou v online archíve RTVS.

V piatok o 21.55 hod sledujte na Jednotke ďalší chutný diel, ktorý vás zavedie do Čiernej Hory.

25 50 75 90