Pre veľa ľudí je káva základom dňa, v Bosne a Hercegovine však nečakajte capuccino či latté. Čo sa pije a je v tejto krajine, ukázal gastronomický cestopis Cestou necestou.
Cukor sa zapíja kávou
Baščaršiji je práva bosnianska káva. Nepije sa samotná a nedáva sa do nej cukor, cukor sa najprv odhryzne a následne sa zapije kávou. Ku káve sa podáva baklava alebo hurmašica - čo je sladké pečivo natáčané v sirupe.
Kúsok z gastronómie Bosny a Hercegoviny
Polievka Begova čorba sa pripravuje v medenom hrnci. Hlavnou prísadou polievky je bamija po slovensky ibištek jedlý.
,,Ibištekom jedlým netreba šetriť," hovorí miestna sarajevská celebrita a kuchárka Azra.
Ibištek sa zaleje domácim jablkovým octom a nechá variť 10 minút. Pridá sa kuracie mäso, ktoré sa varí v polievke až do zmäknutia.
Azra pridáva mrkvu, petržlen, zeler, cesnak soľ a korenie. Rovnako ako pri kuracom vývare, na ktorý sme zvyknutí.
Vyvarené mäso sa vyberie a nakrája do polievky.
"Precedíme zeleninu a pridáme ibištek, následne zahustíme múkou a môžeme jesť. Polievka je mierne kyslá, no niektorí ľudia si do nej pridávajú citrón. Servírujeme s pravým bosniackym chlebom," znie ďalší postup.
Po polievke prichádza na rad hlavné jedlo. Hovorí sa že kto neochutná cevabzinicu“, ako by v Bosne a Hecegovine ani nebol.
Jej základ tvorí očistené a dvakrát pomleté hovädzie mäso, ktoré sa griluje.
Ak vás zaujala gastronómia v Bosne a Hercegovine pozrite si Cestou necestou v online archíve RTVS.
V piatok o 21.55 hod sledujte na Jednotke ďalší chutný diel, ktorý vás zavedie do Čiernej Hory.