Odľahčite cez víkend od mäsa s rybou, ktorá sa u nás už udomácnila. Losos v kombinácii so špenátom a kôprom rozohrá vaše chuťové poháriky.
S jednoduchým receptom z kulinárskej šou Pravidlá mojej ženy máte za hodinu pripravené chutné jedlo.
Recept na lososovú štrúdľu
Suroviny
- 600 g filetu z lososa
- 275 g lístkového cesta
- 100 g mrazených špenátových listov
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šalotka
- 50 g masla
- 2 žĺtky
- strúhanka
- soľ
- biele korenie
- sušený kôpor
- čerstvý kôpor
- 40 g hladkej múky
- 250 ml bieleho suchého vína
- 4 ks nového korenia
- 3 bobkové listy
- 100 ml mlieka
- 150 ml smotany na varenie
- 1/2 KL kryštálového cukru
- 2 KL hrubozrnnej soli
Postup
- Lososa nasolíme. Šalotku a cesnak očistíme, nakrájame a orestujeme na masle. Pridáme vyžmýkaný špenát a ešte spolu pomaly orestujeme, osolíme, okoreníme, pridáme sušený kôpor a necháme vychladnúť.
- V druhom hrnci rozpustíme maslo, pridáme 1,5 PL múky, orestujeme, pridáme bobkový list, nové korenie, biele víno a rozmiešame dohladka. Potom na zriedenie pridáme mlieko a smotanu a varíme ďalej, pokiaľ neodstránime surovú chuť múky. Na záver dochutíme soľou a korením. Bobkový list vyberieme.
- Lístkové cesto rozvaľkáme na papieri, posypeme strúhankou, uložíme vrstvu špenátu, na ňu uložíme lososa a štrúdľu uzatvoríme, hlavne z bočných strán. Vrch potrieme žĺtkom, posypeme hrubozrnnou soľou a narežeme. Štrúdľu pečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov asi 25-30 minút do zlatista.
- Omáčku precedíme, dochutíme a pridáme najemno nasekaný čerstvý kôpor.
Želáme dobrú chuť a pozývame sledovať Pravidlá mojej ženy už v nedeľu o 18:20 hod na Jednotke - posilou šéfkuchára Petra Duranského bude moderátorka Katarína Brychtová.