Kto by ich nemal rád - pirohy s bryndzou, ktoré sú symbolom domova. Skúste si ich pripraviť aj inak - s lahodnou mäsovou plnkou. Samozrejme, bryndza nebude chýbať.
Recept na zemiakové pirohy pripravil pre súťažiacich kulinárskej šou Pravidlá mojej ženy šéfkuchár Peter Duranský. Vy si ich pripravte v pohodlí domova, je to rýchle, jednoduché, chutné.
Recept na zemiakové pirohy s mäsom a bryndzovou omáčkou
Suroviny
- 300 g uvarených zemiakov
- 150 g hrubej múky
- 2 vajcia (1 vajce + 1 žĺtok)
- 200 g mletého bravčového mäsa
- 150 g tvrdého syra
- 100 g slaniny
- 120 g bryndze
- 40 g masla
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 jarné cibuľky
- 150 ml smotany na varenie
- 2 PL olivového oleja
- petržlenová vňať
- soľ
- rasca
- mleté čierne korenie
Postup
- Šalotku a cesnak očistíme, nakrájame na menšie kúsky, orestujeme v hrnci s olejom, pridáme mleté mäso, čierne korenie, petržlenovú vňať, rascu a dusíme asi 15-20 minút. Plnku necháme jemne vychladnúť a potom vmiešame nastrúhaný syr.
- Slaninu nakrájame na malé kocky a pomaly opečieme na suchej panvici. Jarnú cibuľku najemno nakrájame.
- Uvarené zemiaky najemno nastrúhame, pridáme múku, vajcia, soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme 15-20 minút odpočívať v chladničke. Potom cesto vyberieme, vyvaľkáme na pomúčenej doske, pripravíme tvar na plnenie, naplníme ho mäsovou plnkou, poriadne uzavrieme, uložíme na plech a potrieme vaječným žĺtkom. Pečieme v rúre rozohriatej na 160°C asi 15-20 minút.
- Konce (zvyšky po strúhaní) uvarených zemiakov dáme do hrnca, zalejeme smotanou, pridáme, maslo, soľ a necháme pomaly vrieť asi 10 minút. Potom pridáme bryndzu a všetko spolu dohladka rozmixujeme.
- Podávame plnené pirohy s omáčkou, slaninkou a jarnou cibuľkou. Môžeme dozdobiť bylinkami podľa chuti.
Želáme dobrú chuť a pozývame vás sledovať ďlaší diel kulinárskej šou Pravidlá mojej ženy v nedeľu o 18:15 hod na Jednotke.