Úvod Novinky Tipy z programu
Veľká noc na Dvojke. Nové dokumenty aj 2 premiérové koncerty
Veľká noc na Dvojke. Nové dokumenty aj 2 premiérové koncerty

Veľká noc na Dvojke. Nové dokumenty aj 2 premiérové koncerty

Počas veľkonočných sviatkov je pripravená kvalitná dokumentárna i dramatická tvorba.

Dvojka pripravila tento rok pre divákov až 8 nových dokumentárnych filmov RTVS a 2 premiérové slovenské koncerty.

Chýbať nebudú ani tituly neodmysliteľne späté so sviatočným obdobím, či už ide o očakávané duchovné programy a zvykoslovie.

Hudba od Kokavy aj O BARIPEN

V sobotu 8. apríla večer pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov uvedie Dvojka nové dokumenty - Hudba od Kokavy o spolupráci hudobnej skupiny Sendreiovci so svetovým filmovým hudobným skladateľom Hansom Zimmerom a O BARIPEN Hrdosť o kľúčovej osobnosti rómskej kultúry Elene Lackovej.


Novým dokumentom Ivan Kadlečík si Dvojka pripomenie život a dielo tohto významného slovenského spisovateľa v sobotu 8. apríla, teda presne v deň jeho nedožitých 85. narodenín.

Premiéry dokumentov

V nedeľu 9. apríla večer v kontexte blížiaceho sa Dňa Zeme prídu na rad prírodopisné novinky - Živá voda, živý svet o udržateľnosti súčasných riečnych brehových biotopov a V medveďom vulkáne, druhý film z dokumentárnej trilógie Divoká Poľana, ktorá zaostruje na nedotknutú prírodu tohto národného parku.


Posledných povozníkov na Slovensku zobrazuje premiérový dokument Furmani, ktorý divákom 9. apríla priblíži pomaly zaniknuté remeslo a jeho odovzdávanie z generácie na generáciu, ako aj výnimočný vzťah človeka a jeho koňa.

Pribudnú aj dve nové časti voľnej dokumentárnej série Hľadanie stratených svetov.

V pondelok 10. apríla a v utorok 11. apríla Daniela Dvořáková filmovo rozpovie dva historické príbehy: prvý o kráľovnej Alžbete a jej boji za práva syna Ladislava Pohrobka na pozadí historickej Bratislavy, druhý sa zameria na Mikuláša Újlakiho, pána na Hlohovci a Tematíne a bosnianskeho kráľa, jedného z najvýznamnejších mužov Uhorského kráľovstva, ktorý je dodnes takmer nepoznanou postavou našich dejín.

Hudobné programy počas Veľkej noci

Dvojka ponúkne počas veľkonočných sviatkov aj nové hudobné programy, na ktorých sa podieľala RTVS.

V nedeľu 9. apríla odvysiela vystúpenie českej speváčky Lenky Dusilovej v Liptovskom Mikuláši na podujatí Mosty Gesharim, ktorý spája rôzne náboženstvá, kultúry a myšlienky.

V pondelok 10. apríla sa diváci môžu tešiť na argentínskeho tenoristu Josého Curaa a jeho hostí v rámci open air eventu na Námestí pred Pradiarňou 1900, ktoré sa stalo dejiskom medzinárodného multižánrového festivalu Symfónia umenia.

Duchovný rozmer

Duchovný rozmer Veľkej noci umocní na Dvojke

  • dvojdielny dokument Poklady Jeruzalema - vo štvrtok 6. apríla
  • dokumenty Memento mori a Narodení pre nebo - v piatok 7. apríla.
  • dokument Zo Zemplína k pápežovi - v sobotu 8. apríla
  • premiérovú časť náboženského magazínu Orientácie - na Veľkonočnú nedeľu popoludní
  • nový duchovný príhovor Sviatočné slovo - v nedeľu 9. apríla večer

Duchovný obsah bude dominovať vysielaniu aj od 7. do 10. apríla podvečer, kedy predovšetkým veriaci ocenia 4-dielnu filmovú sériu Ježiš Nazaretský.

V piatkový veľkonočný večer čaká divákov Krížová cesta z Kolosea v priamom prenose za účasti pápeža Františka.

Prenosu bude predchádzať premiérový dokument Koloseum: Rímsky skvost a záver bude patriť koncertu G. Mahler II. symfónia c mol "Vzkriesenie" pod dirigentskou taktovkou vlani jubilujúceho šéfdirigenta Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu Ondreja Lenárda.

Medzinárodný deň Rómov

Veľkú pozornosť Dvojka venuje Medzinárodnému dňu Rómov v sobotu 8. apríla.

O Baripen.jpg

Popoludní uvedie premiérový dokument Svetlá v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity, večer už spomínané nové dokumenty RTVS Hudba od Kokavy a O BARIPEN Hrdosť, po ktorých bude tematicky nasledovať filmová dráma Dušana Rapoša Cinka panna, nakrútená podľa skutočných udalostí.

Dvojka pre najmenších

Dvojka pre najmladších divákom zaradila do sviatočného vysielania animovaný seriál RTVS Jakub a Flip (od 6. do 11.4.), v detských pásmach sa však môžu tešiť aj na vybrané epizódy kreslených titulov, ktoré reflektujú obdobie Veľkej noci.

Fidlibum - Jednotka

Tvorivé inšpirácie deťom ponúknu veľkonočné časti relácie Fidlibumove pokusy pred školským voľnom (od 4. do 5. apríla) a Zázračný miniateliér počas celých prázdnin (od 6. do 11. apríla), kedy sa mladí diváci môžu tešiť aj na premiérové epizódy, venované veľkonočným ozdobám, hniezdu a venčeku.

Televízna klasika aj gastronomické inšpirácie

Skôr narodení nájdu v ponuke Dvojky aj televíznu klasiku

  • Uzlíky nádeje a Veľké šťastie (6.4.)
  • Kára plná bolesti (6.4.)
  • Tri gaštanové kone (7.4.)
  • Balada o Vojtovej Maríne (8.4.)
  • Krutá ľúbosť (9.4.)
  • Pomsta (10.4.)
Vo vysielaní Dvojky nebudú počas Veľkej noci chýbať ani gastronomické inšpirácie. V televíznej Regine v stredu 5. apríla ponúkne svoj recept na azda najtradičnejšie veľkonočné jedlo – na veľkonočnú hrudku, niekde nazývanú aj veľkonočný syrek – Ďoďo Jozef Lukáč z Vranova nad Topľou, ktorý úspešne účinkoval v pekárskej šou Pečie celé Slovensko.
25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia