Taliansko chutí výnimočne dobre. Veď kto by odolal tiramisu či typickej talianskej zmrzline? Počas letných mesiacov padne dobre aj taká panna cotta...
Počuli ste však už o sfogliatelle? Je to typické sladké pečivo, ktoré pochádza z Neapola a najlepšie chutí s kávou, ale aj čajom. Nech sa páči, tu je recept.
Suroviny na cesto
- 250 g múky
- 60 g masla (studenej)
- 1 štipka soli
- 120 ml vody
Suroviny na náplň
- 250 g ricotty
- 80 g cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 50 g kandizovaného ovocia (najlepšie citrónového a pomarančového)
- 30 g citrónovej kôry (na ozdobu)
- 1 vajce (na potretie)
Postup
- Začnite prípravou cesta. Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ. Pridajte studené maslo nakrájané na malé kúsky a vmasírujte ho do múky, až kým nevznikne hrubá drobivá konzistencia.
- Postupne pridávajte vodu a miešajte, kým sa vytvorí hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky. Cesto zabalte do potravinárskej fólie a nechajte odpočívať v chladničke asi 30 minút.
- Medzitým si pripravte náplň. V miske zmiešajte ricottu, cukor a vanilkový extrakt, kým nedosiahnete hladkú konzistenciu. Pridajte kandizované ovocie a dôkladne premiešajte.
- Predhrejte rúru na 200 °C a pripravte si plech s papierom na pečenie.
- Nastrúhajte citrónovú kôru a nechajte ju bokom.
- Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na tenký obdĺžnik. Preložte cesto na polovicu a ešte raz ho rozvaľkajte. Potom ho preložte a rozvaľkajte ho ešte raz. Opakujte tento postup ešte dvakrát. Cieľom je vytvoriť tenké vrstvy cesta.
- Rozotrite náplň na rozvaľkané cesto, ponechávajúc okraje voľné. Potom opatrne zrolujte cesto do dlhej trubice.
- Z tejto trubice odrežte asi 2 cm široké kúsky a každý z nich tvarujte do tvaru škrupiny, s hornou časťou otvorenou ako rôžky. Umiestnite ich na pripravený plech.
- Predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte si plech na pečenie a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Položte sfogliatelle na pripravený plech, pričom zachovajte medzery medzi jednotlivými kúskami, pretože sa môžu pri pečení rozpínať.
- Potrite vrchnú časť sfogliatelle rozšľahaným vajcom. Toto im pomôže získať peknú a zlatistú farbu počas pečenia.
- Ak chcete ešte viac zdôrazniť vzhľad sfogliatelle, môžete ich potrieť aj jemným vrstvou medu, čo dodá povrchu pečiva lesk.
- Vložte plech s sfogliatelle do vyhriatej rúry a pečte ich približne 20 až 25 minút, alebo kým nezískajú peknú zlatistú farbu.
- Po upečení ich vyberte z rúry a nechajte ich chvíľu vychladnúť na plechu. Potom ich presuňte na mriežku, aby sa úplne vychladli.
- Ak chcete sfogliatelle ozdobiť, môžete ich posypať práškovým cukrom alebo posypať nastrúhanou citrónovou kôrou.
Sfogliatelle sú najchutnejšie, keď sú čerstvé.
Pamätajte, že príprava sfogliatelle vyžaduje trochu zručnosti a trpezlivosti pri vytváraní tenkých vrstiev cesta. Avšak s odmenou v podobe lahodnej talianskej sladkosti to stojí za to.
25 50 75 90