Úvod Novinky Tipy z programu
Burina je chutná lahôdka, neveríte? Pomôže aj vášmu zdraviu
Burina je chutná lahôdka, neveríte? Pomôže aj vášmu zdraviu

Burina je chutná lahôdka, neveríte? Pomôže aj vášmu zdraviu

Nikto divoké byliny nepestuje a nestrieka, pritom sú lokálne a plné cenných živín.

Rastie nám na miestach, kde by sme ju nečakali a často nás otravuje tak, že sa jej snažíme zbaviť.

Nik ich nepestuje, ani nestrieka


Burina, alebo ako ju nazvali v Dámskom klube divoké bylinky majú však v našej kuchyni podľa expertky Diany Mozolákovej v sebe veľmi cenné látky a množstvo vitamínov:

„Ich nutričný význam je ďaleko vyšší, než aký majú rôzne zelené potraviny, ktoré si kúpime bežne v superkamrkete. Rastú divoko, nikto ich nepestuje, nikto ich nestrieka, sú lokálne v bio a ekokvalite.“

burina-Mozoláková-RTVS

Zdravé stravovanie po novom

Spĺňajú všetky štandardy moderného a zdravého stravovania a sú podľa odborníčky navyše zadarmo:

„Vieme, odkiaľ sú a vieme si ich sami nazbierať. Dokonca buriny v záhradkách naši predkovia používali odjakživa ako súčasť stravy. Neboli dostupne supermarkety otvorené 7 dní v týždni denne 24 hodín.“

Jednoducho ľudia vyšli von, nazbierali si ich a zapracovali do svojej stravy. Prípadne sa divoké bylinky a burina spracovali a odložili na neskoršiu konzumáciu.

Podľa Diany Mozolákovej ak niekto dnes zbiera divoké bylinky, nasuší si ich a odloží na zimu do čaju:

„Je to super začiatok, ale ich potenciál je oveľa väčší. Ich využitie a spracovanie je jeden veľký svet.“

Kráľovnou divokých bylín je podľa expertky žihľava, ktorú si nemôžeme pomýliť, lebo sa jej stačí dotknúť:

„Je číslom jedna, lebo je to čistička nášho tela, našej krvi či ciev. Nahradí nám v strave zelené potraviny, akými sú špenát, petržlenová či zelerová vňať. Žihľava je základ.“

burina-žihľava-Štefan-Puškáš-TASR

Môžeme ju konzumovať aj surovú, prípadne ju zapracujeme do smoothies. Diana Mozoláková však ukázala aj netradičné žihľavové semiačka:

„Majú neskutočnú výživovú hodnotu a je škoda ich nevyužiť v našej strave, lebo nutrične ide o jednu z najvýživnejších potravín, ktorá je podobná chia semiačkam, alebo rôznym ďalším špecialitám, ktoré si objednávame a dovážame z iných krajín, kým nám tu rastie pod nohami.“

Využívajú ich vojaci v légiách ako prežiť, pričom žihľavové semiačka majú navyše podľa odborníčky:

„Sedem hodinový kofeínový povzbudzujúci efekt, pričom ich stačí iba máličko na nutričné zvýšenie výživy.“

Vysušia sa, odložia a využívajú sa na sladko, či na slano.

Kozonoha C vitamínová bomba!

Záhradkári bojujú s kozonohou hostcovou, ale Diana Mozoláková odporúča:

„Čím viac bojujeme s touto burinou medzi hriadkami, tým viac nám rastie. Je škoda s ňou bojovať, treba ju prijať, lebo je to bylinka, ktorá obsahuje najviac vitamínu C. Šesťkrát viac ako citrón. Má vápnik, mangán, je to bylinka číslo jedna na dnu, na pohybový aparát a kyselinu močovú v krvi.“

Rovnako je zadarmo a rastie nám pod nohami, pričom má jemnú príjemnú petržlenovú chuť v smoothies, či do pesta. Dá sa uchovať na na zimu.

burina-ďatelina-pixabay

Prírodné fytoestrogény obsahuje pre ženy odporúčaná a dobre známa ďatelina, pričom Mozoláková ju využíva:

„Ďatelina je dobrá nielen sušená do čaju, ale zaraďme ju aj do jedál. Napríklad stačí vytrhať len okvetia, ktoré sú jemne sladké a veľmi výživné.“

Púpavový list rastie celý rok a obsahuje dennú dávku vitamínu A, výborné je do stravy pridať aj alchemilku, ktorá je veľmi chutná a výživná, pričom aj liečivá bylina na ženské ochorenia.

O rôznom užitočnom využití ďalšej buriny, skorocelu, či šťavelov alebo smrekových výhonkov a iných sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

Rovnako zadarmo získame do kuchyne chutné pestá, rôzne maceráty, či púpavový likér, bukové klíčky, alebo fermentované zeleniny. Burina tak nemusí skončiť v komposte.

25 50 75 90
Foto: TASR, pixabay

Živé vysielanie ??:??

Televízia