Úvod Novinky Zaujímavosti

Jednoduchým receptom zo sušených fíg sa zbavíte chrípky a prechladnutia

Ovocie v kuchyni použijeme ako liek na viacero chorôb.

Jednoduchým receptom zo sušených fíg sa zbavíte chrípky a prechladnutia Zdroj: pixabay

Figa je zdrojom aminokyselín, bielkovín, vitamínov a minerálov. Pôsobí protibakteriálne, protizápalovo a obsahuje veľké množstvo antioxidantov.

Rýchly liek na infekcie

Propagátorka zdravého životného štýlu Zora Kondé v Dámskom klube na Jednotke ukázala, ako si z tohto sušeného ovocia urobíme rýchly liek na infekcie horných ciest dýchacích:

„Proti prechladnutiu, proti chrípke, či bronchitídam, keď máme chytené priedušky, máme ľahký liek zo sušených fíg.

Do pohára vložíme päť kusov sušených plodov. Zalejeme ich kvalitným plnotučným mliekom.

Necháme odstáť maximálne 8 až 10 hodín, aby sa nám nezačalo mlieko kaziť. Mliečny výluh, tento macerát vypijeme.“


Obklady opakujeme

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri bolestiach hrdla, zápaloch priedušiek a pri prechladnutí sa dajú využiť sušené figy opäť.

Zora Kondé nakrájala do misky figy na malé kúsky, zaliala ich octom, nechala postáť dvanásť hodín:

„V druhej fáze po 12 hodinách zalejeme tie figy nasiaknuté octom mliekom a zmes varíme, akoby sme varili figový džem len s tým rozdielom, že nepridávame cukor.

Vznikne nám figová kaša, ktorú môžeme priamo natrieť na priedušky do zábalov, alebo na boľavé hrdlo.“

Zábal necháme pôsobiť pod nejakou fóliou aj niekoľko hodín.

Propagátorka zdravého životného štýlu dodala:

„Takýto obklad môžeme opakovať dvakrát denne a niekoľko dní za sebou, keď sme chorí.“

Podobne postupujeme pri sušených figách ako v prvom recepte.

Zora Kondé však postup zopakovala, lebo niečo ešte zmenila:

„Figy dáme do mlieka, ktoré však privedieme do varu. Varíme 5 až 10 minút. Potom figy z mlieka vyberieme.

Prekrojíme ich a časťou rezu priložíme na miesta, kde máme zápal, alebo abceps. Necháme pôsobiť. Figy nám vytiahnu aj hnis z takých rán.“

Pri črevných problémoch aj na pleť

figové-pixabay Zdroj: pixabay

Čerstvé figy naložíme do olivového oleja. Nádobu uzavrieme a necháme vylúhovať 5 až 7 dní.

Potom figy konzumujeme, čím podľa Zory Kondé dosiahneme toto:

„Takto upravené figy nám pomôžu pri črevných žalúdočných problémoch, napríklad aj pri zápche.“

Sušené alebo čerstvé figy môžeme aj rozomlieť mixérom a do tejto kašičkovej hmoty už nepridáme nič.

Propagátorka zdravého životného štýlu vysvetľuje:

„Kašičku si rozotrieme na pleť na tvár. Po 15 až 20 minútach ju zmyjeme. Kašička z fíg pôsobí proti vráskam a podporuje tvorbu kolagénu. Pleť máme ako od kozmetičky.“

Viac sa o liečebných účinkoch fíg dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90