Úvod Novinky Tipy z programu
Rituál, ktorý robíme mnohí a myslíme si, že pomáhame zdraviu. Omyl!
Rituál, ktorý robíme mnohí a myslíme si, že pomáhame zdraviu. Omyl!

Rituál, ktorý robíme mnohí a myslíme si, že pomáhame zdraviu. Omyl!

Pitie horúcej vody s citrónom pritom vôbec nie je trendom len posledných pár rokov.

Horúca voda s citrónom hneď po zobudení a na prázdny žalúdok – rituál, ktorý praktizujú milióny ľudí po celom svete v domnienke, že to pomáha pečeni a tráviacemu systému.

Aká je však pravda? Ako píše britský denník DailyMail.co.uk, neexistujú takmer žiadne medicínske dôkazy, ktoré by potvrdzovali pozitívny účinok konzumácie vody s citrusovými plodmi.

Pečeň potrebuje vodu, ale najmä čistú

„Horúca voda v kombinácii s citrónom je opakovane prezentovaný ako účinný liek na takmer všetko. Je však alarmujúce, ako to môže uškodiť vašim zubom. Mnohé poškodenia sú trvalé a nezvrátiteľné,“ povedala pre britský web zubárka Hannah Woolnoughová.

Voda s citrónom

Ste aj vy fanúšikom tohto rituálu? Buďte opatrní, trik s vodou a citrónom sa iba zdá byť zdravý. Zdroj: Shutterstock

Podľa iného dentistu to ľudia robia iba pre to, že to niekde počuli a myslia si, že to pomôže ich zdraviu. „Kiežby s tým prestali,“ dopĺňa Nilesh Parmar.

Práve konzumácia nápojov s citrónom či šťavou z iných citrusových plodov môže spôsobovať vznik zubného kazu. Pečeň a ani telo vo všeobecnosti vám pitie vody s citrónom nevyčistí.

Kde sa to celé začalo?

Ak chceme prestať zaťažovať pečeň, mali by sme myslieť na konzumáciu ľahkého jedla, zabudnúť na alkohol a rovnako drogy.

A ako píše britský denník odvolávajúci sa na odborníkov, očistiť pečeň môžeme tak, že denné vypijeme aspoň dva litre čistej vody.

Horúca voda s citrónom môže znieť ako trend sociálnych sietí za posledných pár rokov, táto tradícia však siaha oveľa ďalej do minulosti.

Túto „liečivú kúru“ vymyslel Američan Stanley Burroughs ešte v roku 1941. Pôvodne to prezentoval ako prirodzený spôsob zbavovania sa toxínov a iných škodlivých látok z tela.

Čo je potrebné povedať na záver? Kyslá citrónová šťava v kombinácii s horúcou vodou poškodzuje zubnú sklovinu, cez ktorú sa nám môžu priamo k zubom dostávať škodlivé látky.

Kyslé šťavy môžu sklovinu minimálne narušiť a spôsobiť, že náš úsmev prestane byť biely a postupne zožltne.

A nikto z nás by nechcel mať zuby ako hviezdy – žlté a ďaleko od seba.

Chcete vedieť o zdraví ešte viac? Počúvajte Vieme, čo jeme na Rádiu Slovensko. Rubrika venovaná zdravému životnému štýlu je dostupná aj online.

25 50 75 90
Zdroj foto: Shutterstock

Živé vysielanie ??:??

Televízia