Úvod Novinky Tipy z programu
Viete, čo je to vdovský hrb? Prichádza v období menopauzy a toto sú príčiny
Viete, čo je to vdovský hrb? Prichádza v období menopauzy a toto sú príčiny

Viete, čo je to vdovský hrb? Prichádza v období menopauzy a toto sú príčiny

V Dámskom klube o tom, kedy a prečo vzniká vdovský hrb.

Vdovský hrb vzniká na úseku, kde krčná chrbtica prechádza do hrudnej chrbtice, vysvetlil v Dámskom klube fyzioterapeut Tomáš Malárik. „Najčastejšie postihuje ženy v období klimaktéria, v období menopauzy. Má to spojitosť, ale nevieme povedať, čo je spúšťač,“ objasnil.

Bolesť hlavy, žena.png

Za vznikom vdovského hrbu, ktorý trápi nejednu ženu, podľa neho stojí kombinácia viacerých faktorov. Mnoho ľudí sa domnieva, že na vine je nesprávne držanie tela.

Odborník ale vysvetľuje, že príčinou vzniku vdovského hrbu sú najmä hormonálne zmeny v ženskom tele. „Žena má už menej ženských hormónov a telo začína robiť takéto zmeny,“ vysvetľuje fyzioterapeut.

V skutočnosti ide o tuk

Odborník dodáva, že za vznikom vdovského hrbu je nielen vyšší vek, ale aj nadváha. „Je to tukové tkanivo. To telo si vytvára taký samoochranný mechanizmus. Metabolizmus pokulháva a začne sa tam množiť to tkanivo, až to býva nepríjemné,“ popisuje.

Nejde však len o estetický problém. Podľa odborníka môže vdovský hrb podporovať vznik iných zdravotných komplikácií. Objaviť sa môžu bolesti hlavy, ale aj tŕpnutie rúk.

Odborník prirovnáva vdovský hrb k penovej loptičke, ktorá neustále vytvára tlak na šiju. Tá následne tlačí na dekolt, kde sa zužujú cievy. To vedie k nepríjemným bolestiam.

Chcete vedieť, ako tento stav riešiť, čomu sa vyhnúť a na čo si dať pozor? Vypočujte si celý rozhovor s odborníkom v Dámskom klube.

25 50 75 90
FOTO: Pexels

Živé vysielanie ??:??

Televízia