Úvod Novinky Tipy z programu
Liek proti starnutiu? Kolagén robí s pleťou aj kĺbmi zázraky
Liek proti starnutiu? Kolagén robí s pleťou aj kĺbmi zázraky

Liek proti starnutiu? Kolagén robí s pleťou aj kĺbmi zázraky

 Ak chcete byť zdraví a krásni, rozhodne siahnite po kolagéne.

V našom tele sa vyskytuje v rôznych formách a každá z nich má svoju funkciu.

„Kolagén je bojovník proti gravitácii,“ uviedla farmaceutka Lucia Havlíková v relácii Dámsky klub. Na našu pleť pôsobí ako vyhladzovač vrások tým, že pleť prirodzene vypĺňa a napína. Kolagén je však dôležitý aj pre celý pohybový aparát. Vyživuje kosti, chrupavky aj cievy.

Celú epizódu si môžete pozrieť v archíve relácie Dámsky klub.

Skin care - Kolagén.png

Množstvo kolagénu v tele sa prirodzene znižuje od pomerne skorého veku. Vek 26 rokov predstavuje pomyslenú hranicu, za ktorou prichádza k postupnému klesaniu jeho hladiny. Čím je kolagénu v tele menej, tým viac vrások nám pribúda. Trpieť začínajú aj kĺby.

Vyberte si ten správny

Dobrou správou je, že kolagén vieme ľahko doplniť a tým aj spomaliť proces starnutia. Na trhu sú dostupné rôzne prípravky, ktoré sa snažia nalákať cenou, formou alebo reklamou. Predtým, ako miniete peniaze, zvážte, na čo kolagén potrebujete.

Pre skrášlenie pleti a pokožky využite morský kolagén. „Je úplne jedno, aká to je ryba. V koži rýb má kolagén vždy rovnakú štruktúru,“ reaguje na marketingové ťahy, ktoré sľubujú jedinečnosť konkrétnej ryby.

Na vzpruženie kĺbov a obnovenie chrupaviek poslúži živočíšny – hovädzí, bravčový, kurací kolagén. Vyvarujte sa kúpe rastlinného kolagénu. Odborníčka Lucia Havlíková upozorňuje, že tieto prípravky nespĺňajú kritériá, ktoré sa od kolagénu očakávajú.

Dostupné formy kolagénu

Na trhu sú dostupné rôzne krémy. Ich zloženie síce obsahuje kolagén, ale jeho vstrebávanie cez pokožku je zložité a do tela sa dostáva iba malé množstvo. Tieto krémy majú skôr hydratačnú funkciu.

Siahnuť môžete tiež po kapsulách a tabletkách, ktoré sa do tela dostávajú cez tráviaci systém. Podobne fungujú aj rôzne rozpustné práškové prípravky do vody. Šetrnejšou a súčasne najnovšou formourozpustné prúžky, ktoré sa vstrebávajú priamo cez sliznicu.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia