Najrozšírenejším druhom ovocia v našich záhradách sú prekvapivo egreše.
Odrody odolné voči chorobám
Nestor ovocinárstva vyše 90-ročný prof. Ivan Hričovský odporúčal vo Farmárskej revue na Dvojke odrody, ktoré sú odolné voči chorobe americkej múčnatky:
„Takéto odrody majú konáre naprosto zdravé.“
Moderátor Ján Škorňa pripomenul, že práve teraz je ten správny čas na rez egrešov a pýtal sa pána profesora, prečo je tomu tak a Ivan Hričovský odpovedal:
„Je to dôležité preto, lebo budú mať na jar rýchly štart. Na jar budú prirastať nové výhony a úroda bude veľká.“
Keby sme strih nerobili, bola by podľa pána profesora úroda o rok oveľa slabšia:
„Tento rez je potrebné urobiť každý rok. Reže sa štvorročné drevo úplne čo najnižšie, aby vyrástli nové a mladšie konáre sa skracujú o polovicu.“
Egreše sa pestujú v tvare kríčka, ktorý sa dožije aj 35 rokov, alebo v tvare stromčeka, ktorý sa dožije podľa Ivana Hričovského 15 až 17 rokov:
„Egreš v tvare stromčeka pestujeme na podpníku odrody ríbezľa zlatá.“
Hustejšie to nie je dobré
Pán profesor pridal aj ďalšie rady o pestovaní egreša, ktorý sadíme vo vzdialenosti aspoň tri metre od seba:
„Nezabudnite, že ak je to hustejšie, nie je to dobré.“
Podľa ovocinárskej legendy Ivana Hričovského môžeme tento dôležitý jesenný rez egrešov robiť aj dlhšie obdobie:
„Prakticky, kým neprídu tuhšie mrazy.“
RTVS online
Viac sa o orezávaní najrozšírenejšieho ovocia u nás egrešov dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90