Úvod Novinky Tipy z programu
Do oleja sa leje voda v jedinečnom recepte na naše originálne buchty
Do oleja sa leje voda v jedinečnom recepte na naše originálne buchty

Do oleja sa leje voda v jedinečnom recepte na naše originálne buchty

V Brhlovciach si chránia tajomstvo originálnej receptúry nezvyčajnej pochúťky.

Každú výnimočnú potravinu si jej výrobcovia chránia ako poklad, ktorý zdedili po svojich predkoch.

Fígeľ jedinečnej chuti

Nie inak je tomu aj pri príprave originálnych brhlovských podlievaných buchiet, o ktorých vo Farmárskej revue zakladateľka OZ Nostra Heredita Adriana Sztankóová prezradila:

„Ide o klasické kysnuté cesto, ktoré keď vykysne, naplní sa slivkovým lekvárom, vytvarujú sa buchtičky a vypražia sa.“

Celý fígeľ ich jedinečnej chuti spočíva v príprave, keď ako zvýraznila Farmárska revue slovami:

„Do oleja sa leje voda, počujete dobre!“

Pozrite sa na vodu v oleji

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Voľakedy sa vyprážali aj na masti, ale ako vysvetlila Adriana Sztankóová, už to robia inak:

„Jedinečnosť spočíva v tom, že ako sa buchtičky doprážajú tak sa do oleja leje voda.“

V jedinečnej receptúre musíte vedieť presne koľko vody, kedy ju máte vliať a akým spôsobom, o čom Adriana Sztankóová povedala:

„Je to malá alchýmia, ktorú si chceme uchovať ako náš skvost.“

Adriana Sztankóová hovorí o inej chuti

Adriana-Sztankóová-RTVS

Keby sa buchty klasickým spôsobom len vypražili v oleji, dostali by sme známe šišky, ale Adriana Sztankóová hovorí o inej chuti:

„Buchty zostanú zvonku nádherne chrumkavé, ale vnútri vláčne ako pena.“

Po vypražení buchty z oleja vyberú a obaľujú v posýpke z maku, orechov alebo škorice či kakaa.

Viac sa o pochúťke, ktorá má už schválené aj chránené zemepisné označenie v rámci Slovenska a čaká na európsku ochranu dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo, alebo aj z nášho videa.

25 50 75 90
Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia