Úvod Novinky Tipy z programu

Do oleja sa leje voda v jedinečnom recepte na naše originálne buchty

V Brhlovciach si chránia tajomstvo originálnej receptúry nezvyčajnej pochúťky.

Do oleja sa leje voda v jedinečnom recepte na naše originálne buchty Zdroj: RTVS

Každú výnimočnú potravinu si jej výrobcovia chránia ako poklad, ktorý zdedili po svojich predkoch.

Fígeľ jedinečnej chuti

Nie inak je tomu aj pri príprave originálnych brhlovských podlievaných buchiet, o ktorých vo Farmárskej revue zakladateľka OZ Nostra Heredita Adriana Sztankóová prezradila:

„Ide o klasické kysnuté cesto, ktoré keď vykysne, naplní sa slivkovým lekvárom, vytvarujú sa buchtičky a vypražia sa.“

Celý fígeľ ich jedinečnej chuti spočíva v príprave, keď ako zvýraznila Farmárska revue slovami:

„Do oleja sa leje voda, počujete dobre!“

Pozrite sa na vodu v oleji

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Voľakedy sa vyprážali aj na masti, ale ako vysvetlila Adriana Sztankóová, už to robia inak:

„Jedinečnosť spočíva v tom, že ako sa buchtičky doprážajú tak sa do oleja leje voda.“

V jedinečnej receptúre musíte vedieť presne koľko vody, kedy ju máte vliať a akým spôsobom, o čom Adriana Sztankóová povedala:

„Je to malá alchýmia, ktorú si chceme uchovať ako náš skvost.“

Adriana Sztankóová hovorí o inej chuti

Adriana-Sztankóová-RTVS Zdroj: RTVS

Keby sa buchty klasickým spôsobom len vypražili v oleji, dostali by sme známe šišky, ale Adriana Sztankóová hovorí o inej chuti:

„Buchty zostanú zvonku nádherne chrumkavé, ale vnútri vláčne ako pena.“

Po vypražení buchty z oleja vyberú a obaľujú v posýpke z maku, orechov alebo škorice či kakaa.

Viac sa o pochúťke, ktorá má už schválené aj chránené zemepisné označenie v rámci Slovenska a čaká na európsku ochranu dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo, alebo aj z nášho videa.

25 50 75 90