Každú výnimočnú potravinu si jej výrobcovia chránia ako poklad, ktorý zdedili po svojich predkoch.
Fígeľ jedinečnej chuti
Nie inak je tomu aj pri príprave originálnych brhlovských podlievaných buchiet, o ktorých vo Farmárskej revue zakladateľka OZ Nostra Heredita Adriana Sztankóová prezradila:
„Ide o klasické kysnuté cesto, ktoré keď vykysne, naplní sa slivkovým lekvárom, vytvarujú sa buchtičky a vypražia sa.“
Celý fígeľ ich jedinečnej chuti spočíva v príprave, keď ako zvýraznila Farmárska revue slovami:
„Do oleja sa leje voda, počujete dobre!“
Pozrite sa na vodu v oleji
Voľakedy sa vyprážali aj na masti, ale ako vysvetlila Adriana Sztankóová, už to robia inak:
„Jedinečnosť spočíva v tom, že ako sa buchtičky doprážajú tak sa do oleja leje voda.“
V jedinečnej receptúre musíte vedieť presne koľko vody, kedy ju máte vliať a akým spôsobom, o čom Adriana Sztankóová povedala:
„Je to malá alchýmia, ktorú si chceme uchovať ako náš skvost.“
Adriana Sztankóová hovorí o inej chuti
Keby sa buchty klasickým spôsobom len vypražili v oleji, dostali by sme známe šišky, ale Adriana Sztankóová hovorí o inej chuti:
„Buchty zostanú zvonku nádherne chrumkavé, ale vnútri vláčne ako pena.“
Po vypražení buchty z oleja vyberú a obaľujú v posýpke z maku, orechov alebo škorice či kakaa.
Viac sa o pochúťke, ktorá má už schválené aj chránené zemepisné označenie v rámci Slovenska a čaká na európsku ochranu dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo, alebo aj z nášho videa.
25 50 75 90