Úvod Novinky Tipy z programu
Ľudské výkaly aj mŕtve telá. Alarmujúci stav na Mount Everest ohrozuje ľudí
Ľudské výkaly aj mŕtve telá. Alarmujúci stav na Mount Everest ohrozuje ľudí

Ľudské výkaly aj mŕtve telá. Alarmujúci stav na Mount Everest ohrozuje ľudí

Mount Everest má vážny problém. Himalajský prírodný skvost sa už dlho nemôže popýšiť čistou nedotknutou prírodou.

Na svedomí to majú odpadky a nerozkladajúce sa exkrementy po horolezcoch. V podcaste Rádia_Fm Čierna Labuť o tom rozprávala enviromentalistka Petra Ježeková.

„Nepálske úrady vyhlásili, že si horolezci musia svoje výkaly zbierať a odnášať do základného tábora,“ uviedla v rozhovore.

Otvorená latrína

„Uvádza sa, že medzi prvým táborom na spodku Everestu a štvrtým táborom pod vrcholom sa nachádzajú približne tri tony ľudskej stolice,“ upresnila zarážajúce informácie.

Štvrtý tábor má údajne medzi horolezcami prezývku „otvorená latrína“, čo dostatočne vypovedá o jeho alarmujúcom stave. Nakoľko sa v tomto tábore nenachádza sneh, ľudské exkrementy sú všade na oko viditeľné. Navyše, nízke mrazivé teploty spôsobujú, že sa nerozkladajú.

Everest Base Camp.jpg

Nejde však iba o vizuálne odpudivý problém a všadeprítomný zápach. Tento stav ohrozuje prírodu a zdravie ľudí, pretože dochádza k znečisteniu pitnej vody, ktorá steká smerom dole až k obyvateľom pod horou.

„Jeden z horolezcov uviedol, že počas ich výpravy malo až osem z desiatich problém so žalúdkom, ktoré spôsobila zlá kvalita vody v tábore,“ upresnila Petra Ježeková.

Horolezci dostali nariadenie svoje výkaly zbierať a odnášať do prvého tábora, v ktorom fungujú toaletné stany na ich zber. Situácia zostáva nevyriešená po ceste smerom na vrchol kopca.

„Vždy sa nájdu ľudia, ktorí berú hory ako posvätné a záleží im na tom, akú stopu po sebe zanechávajú, ale je ich žiaľ veľmi málo.“ Aj to je dôvod, prečo sa nepálska vláda rozhodla, že je na mieste pristúpiť k striktným nariadeniam.



Telá zostávajú v hore

Mount Everest neznečisťujú iba výkaly ľudí. Drsné podmienky si niekedy vyžiadajú obete. Tragickým problémom sú aj mŕtve telá nešťastne uhynutých turistov.

„Znie to strašne, ale na Evereste od začiatku jej dobývania zomrelo viac ako 310 ľudí a mnoho z nich tam stále leží, pretože je veľmi drahé aj nebezpečné ich odtiaľ dostávať dolu,“ uviedla Ježeková.

Vypočujte si celý rozhovor, v ktorom sa dozviete oveľa viac k tejto problematike a ďalšie šokujúce informácie. Navštívte podcast Rádia_FM Čierna labuť. Nájdete ho aj na Spotify TU.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia