Úvod Novinky Tipy z programu

Mňamka chlieb vo vajci chutila mocným panovníkom rovnako ako chudobným

Podávali ju aj ako sladkú delikatesu na kráľovských dvoroch, alebo na slano pre robotníkov.

Mňamka chlieb vo vajci chutila mocným panovníkom rovnako ako chudobným Zdroj: pixabay

Recept je rovnaký a každý ho pozná.

V rozšľahanom vajíčku s mliekom obalíme chlieb a dáme na rozpálenú panvicu.

Prípadne tak urobíme s vanilkovou vianočkou, ktorú navyše skaramelizujeme.

Navaríme chutne, rýchlo a jednoducho

Pridáme ručne vyšľahaný sneh s ovocím a „niektorí experimentátori do francúzskeho toastu ukrývajú tenkú vrstvu čokolády“.

Gurmetárium: Chlieb vo vajíčku. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V podstate tak na masle vyprážajú sladký vajíčkový sendvič.

muz-kuchyna-varenie-freepik-DCStudio.jpg

V Nemecku ho volajú chudobný rytier (Arme Ritter), u nás aj ako cigánsky toast, ale hádam najrozšírenejší názov pochádza z maďarčiny „bundáškeňýr“, teda chlieb v kožuchu.

Neuveriteľný prísun slín

Gurmetárium Jozefa Kolejáka na Rádiu Slovensko preto chlieb vo vajíčku podrobilo dôkladnej historickej analýze aj z kuchýň na stredovekých európskych kráľovských dvoroch:

„Už vtedy vedeli, že pokiaľ sa pri jeho príprave namiesto tmavého použije biely chlieb z vyberanej pšeničnej múky, pôjde o maškrtu, pri ktorej sa divoko rozbúcha nejedno srdce dvornej dámy.“

Je možné, aby rádio voňalo? Tomu nik neuverí, ak si nepustí podcast z tohto Gurmetária:

„Niektorí do zmesi vajíčka a mlieka pričrpnú za kalíštek pálenky, napr. rumu, aby sa nám deň od raňajok utešene rozbehol.“

vajíčkový-toast-pixa Zdroj: pixabay

Farbistý sloh Jozefa Kolejáka nám pri počúvaní navyše prinesie neuveriteľný prísun slín z chuťových pohárikov nášho jazyka.

Vyskúšajte.

Je to bez reklám a zadarmo len z archívu RTVS.

Z pôvodne pôstneho jedla si vyčarujete „nádherne hebký zákusok“, ak vás toto počúvanie inšpiruje aj v kuchyni.

25 50 75 90