Recept je rovnaký a každý ho pozná.
V rozšľahanom vajíčku s mliekom obalíme chlieb a dáme na rozpálenú panvicu.
Prípadne tak urobíme s vanilkovou
vianočkou, ktorú navyše
skaramelizujeme.
Navaríme chutne, rýchlo a jednoducho
Pridáme ručne vyšľahaný sneh s ovocím a „niektorí experimentátori do francúzskeho toastu ukrývajú tenkú vrstvu čokolády“.
Gurmetárium: Chlieb vo vajíčku.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V podstate tak
na masle
vyprážajú
sladký
vajíčkový
sendvič.
V Nemecku ho volajú
chudobný rytier
(Arme Ritter), u nás aj ako
cigánsky toast, ale hádam najrozšírenejší názov pochádza z
maďarčiny
„bundáškeňýr“, teda chlieb
v kožuchu.
Neuveriteľný prísun slín
Gurmetárium Jozefa Kolejáka na Rádiu Slovensko preto chlieb vo vajíčku podrobilo dôkladnej historickej analýze aj z kuchýň na stredovekých európskych kráľovských dvoroch:
„Už vtedy vedeli, že pokiaľ sa pri jeho príprave namiesto tmavého použije biely chlieb z vyberanej pšeničnej múky, pôjde o maškrtu, pri ktorej sa divoko rozbúcha nejedno srdce dvornej dámy.“
Je možné, aby rádio voňalo? Tomu nik neuverí, ak si nepustí podcast z tohto Gurmetária:
„Niektorí do zmesi vajíčka a mlieka pričrpnú za kalíštek pálenky, napr. rumu, aby sa nám deň od raňajok utešene rozbehol.“
Farbistý
sloh
Jozefa Kolejáka nám
pri počúvaní
navyše prinesie neuveriteľný
prísun
slín z chuťových
pohárikov
nášho
jazyka.
Vyskúšajte.
Je to bez
reklám
a
zadarmo
len
z archívu RTVS.
RTVS online
Z pôvodne pôstneho jedla si vyčarujete „nádherne hebký zákusok“, ak vás toto počúvanie inšpiruje aj v kuchyni.
25 50 75 90