Úvod Novinky Tipy z programu
Viete, čo je vedomé jedenie? Objavte jeho tajomstvo a začnite si jedlo vychutnávať
Viete, čo je vedomé jedenie? Objavte jeho tajomstvo a začnite si jedlo vychutnávať

Viete, čo je vedomé jedenie? Objavte jeho tajomstvo a začnite si jedlo vychutnávať

Mindful eating či vedomé jedenie vám prinesie celkom nový zážitok z jedla. Ako na to?

Kedy naposledy ste si vedome vychutnali každé sústo? Vedomé jedenie je najmä o tom, aby ste si uvedomili, ako jedlo vyzerá, akú má vôňu či konzistenciu. Tajomstvo mindful eating spočíva vo veľmi pomalom jedení bez stresu a zhonu.

Večera.png

Michal Páleník, expert na zdravý životný štýl, pre Rádio Slovensko vysvetľuje, že ide v podstate o sústredenie sa na jedenie s čo najmenším rozptyľovaním. „Sústredíme sa na žutie, nehltáme a dávame telu a mozgu čas navnímať, čo vlastne jeme a koľko to má energie. Pozor však, aby sme si to nezamieňali s tým, že by sme mali počúvať inštinktívne svoje telo a jesť, keď nám to hovorí,“ varuje odborník.

Pozor na inštinktívne pojedanie

Vysvetľuje, že moderný človek už stratil schopnosť skutočne poznať, kedy je jeho telo hladné. Vo väčšine prípadov ide o pažravosť či chuť maškrtiť. „Žiaľ, toto u deväťdesiat percent ľudí nefunguje. Sme v strese, máme zlý spánok a nevieme jesť intuitívne vtedy, keď nám to telo povie,“ vysvetľuje Michal Páleník.

Dodáva, že ak by to tak bolo, polovica populácie by netrpela nadváhou či dokonca obezitou. „Väčšinou nám totiž telo hovorí, že potrebujeme cukríky alebo čipsy, no to nie je pravda.“

Ak si chcete osvojiť vedomé jedenie, vyčleňte si na jedenie vždy aspoň dvadsať minút. „Skúste si to jedlo nakrájať, požuť a vychutnať si bez toho, aby ste sa niekam ponáhľali,“ radí odborník, podľa ktorého je realita diametrálne odlišná. Väčšina z nás do seba nahádže obed v priebehu siedmych až desiatich minút. Naše telo a mozog potom nemajú šancu uvedomiť si, koľko energie dostali.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia