Úvod Novinky Tipy z programu
Skrýše v tufe sú na Honte jedinečné. Objavíte jedno aj osemdierku
Skrýše v tufe sú na Honte jedinečné. Objavíte jedno aj osemdierku

Skrýše v tufe sú na Honte jedinečné. Objavíte jedno aj osemdierku

V sopečnom popole sa ľudia na Honte schovávali pred nepriateľmi od pradávna.

Ak sa v obci Hontianske Tesáre vyberiete na krátku prechádzku od železničnej stanice, objavíte miesta, ktoré sú nielen u nás unikátom. Vznikli vďaka stratovulkánu. Ide o vrch sopečného pôvodu tvorený striedaním usadenín a vrstiev lávy. Na Slovensku máme Štiavnický stratovulkán, kde sú Štiavnické vrchy a mesto Banská Štiavnica. Predseda Klubu slovenských turistov z Krupiny Jozef Capuliak sprevádzal Televíkend po tunajších jedinečných stavbách: „Nájdeme tu dvojdierku, aj jednodierku, ale osemdierka je najkrajšia a najpôsobivejšia pre každého návštevníka."

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hĺbili si dúpä

Horninu skladajúcu sa zo sopečného popola podľa Jozefa Capuliaka využili obyvatelia v minulých storočiach: „Sopečný popol, tento tuf je veľmi dobre obrábateľný. Túto jeho vlastnosť obyvatelia Hontu využili a vytvorili do horniny tieto skrýše nazývané dúpä, alebo dúpence.“

osemdierka-RTVS

Prvý ich zdokumentoval a opísal až Andrej Kmeť v roku 1902. Dúpence sú komôrky vyhĺbené v svahoch horniny a podľa toho, z koľkých miestností sa skladajú, dostali aj svoje mená. Predpokladá sa, že sa v týchto skrýšach schovávali ľudia pred tureckými nájazdmi. Jozef Capuliak pozná aj ich ďalší význam: „Prvým dôvodom pre obyvateľov Hontu bol pocit bezpečia, kde sa schovať pred nepriateľom, ale aj pred nepriazňou počasia a v okolí ich využívali aj ako sklad potravín.“

Tiesňava má svoje čaro

roklina-Dušan-Hein-TASR

Krátka túra od železničnej stanice v Hontianskych Tesároch vedie aj do prírodnej pamiatky Tesárska roklina, ktorá sa nachádza v piatom stupni ochrany prírody. Táto tiesňava má len od 150 do 200 metrov a ako do nej vojdete, musíte z nej tou istou trasou aj vyjsť.

Viac sa o týchto prírodných unikátoch na Honte, v ktorých si ľudia vytvorili zvláštne miestnosti v prírode známe ako dúpence dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia