Úvod Novinky Tipy z programu

Čerstvý dych s bylinkami, ktoré si vypestujete ľahko doma. Ako na to?

Pozor na extenzívne druhy! Prerastú vám všetko dokola.

Čerstvý dych s bylinkami, ktoré si vypestujete ľahko doma. Ako na to?

Jedlo bez byliniek nemá chuť, lebo si ich pridávame v rôznych formách korenín. Čerstvé však dodávajú oveľa senzitívnejšie chuťové vnemy. Z archívu RTVS si pozrite, čo v Dámskom klube ukázali, ako jednoducho si ich vypestujeme doma po celý rok.

bylinky-Stanislav-Háber-RTVS

Odborníčka na záhrady Zuzana Vaňková vysvetlila: „Môžeme si ich predpestovať výsevom, alebo si zadovážime hotové sadenice, ktoré zasadíme do vyvýšených záhonov alebo priamo do voľnej pôdy.“

A to je práve dôležité, aby sme vedeli, ktoré sú ako vravela Zuzana Vaňková extenzívnejšie: „Pri pestovaní mäty si musíme dávať pozor na to, že je veľmi extenzívna, čiže rada odnožuje. Mali by sme zabrániť jej rastu tým, že ju vysadíme do nejakej nádoby alebo do ohraničeného kvetináča.“

Ochráňte si rozmarín

Lenže to nie je problém len mäty, ale aj populárneho ligurčeka, ktorý podľa Zuzany Vaňkovej „môže narásť až do výšky meter osemdesiat, či až do dvoch metrov“.

bylinky-jill111.jpg

Manažérka gastronomického zariadenia Jana Komárová upozornila na inú dôležitú vec: „Pri varení je veľmi dôležité, aby kuchár nielen poznal danú bylinku, ale najmä vedel odhadnúť to množstvo, ktoré na dané jedlo má použiť, aby to dotvorilo ten celok, zdobenie toho jedla a dodalo mu tú chuť, ktorú má mať.“

Z pestovaných byliniek je práve mäta veľmi obľúbená, ale rovnako aj rozmarín, ktorý je zasa príliš citlivý na mráz a Zuzana Vaňková poradila: „Rozmarínu vieme pomôcť prezimovaním tým, že ho zakryjeme nejakou čačinou, poprípade nastelieme väčšiu vrstvu kôry.“

bylinky-Stanislav-Háber-RTVS

Až do prvých mrazov

Aj pri pestovaní iných byliniek sa im dá pomôcť, ako Zuzana Vaňková zdôraznila: „Keď majú bylinky vhodné stanovište a správny rez, vedia vydržať až do prvých mrazov.“

Pri bylinkách sa nemusíme obávať, že keď z nich odstrihneme, že už ďalej nebudú prosperovať, keďže naopak, bylinky majú radi pravidelný rez, lebo tak začnú produkovať nové výhony a zistíte to aj z archívu RTVS.

25 50 75 90