Úvod Novinky Tipy z programu
Syndróm pandy postihuje mnoho vzťahov. Viete, o čo ide a či môže byť problémom?
Syndróm pandy postihuje mnoho vzťahov. Viete, o čo ide a či môže byť problémom?

Syndróm pandy postihuje mnoho vzťahov. Viete, o čo ide a či môže byť problémom?

Trápi vás nedostatok sexu vo vzťahu?

Čo je syndróm pandy v partnerskom vzťahu a kedy ide o problém? Aj na to nám v Dámskom klube odpovedal psychoterapeut PhDr. Ľudovít Dobšovič. „Syndróm pandy nastáva, keď sa v partnerskom vzťahu začne vytrácať záujem o erotiku, o milostné spolužitie,“ objasnil v úvode odborník. Doplnil, že nie je ojedinelé, ak muž aj žena stratia záujem o vzájomnú intimitu. „Neraz hovoria, že všetko vo vzťahu je dobré, no nefunguje to v spálni.“

Celý rozhovor so psychoterapeutom si môžete pozrieť TU.

Hádka

Syndróm pandy však nepostihuje iba dlhoročné vzťahy či manželstvá. Neraz sa objavuje aj vo vzťahoch pomerne mladých ľudí. Zo skúseností odborníka tiež vyplýva, že kým kedysi trpeli nedostatkom sexu predovšetkým muži, dnes je to presne naopak. „Za posledných šesť rokov si všímam, že s týmto problémom za mnou prichádzajú často ženy, ktorých partneri sa vyhýbajú sexu. Potom nejakým spôsobom na nich ženy tlačia a to prináša ďalšiu nespokojnosť do vzťahu“ priblížil Ľudovít Dobšovič.

Vzťah bez sexu aj komunikácie

Psychoterapeut počas svojej praxe zistil, že kameňom úrazu je neschopnosť partnerov komunikovať o vzájomnej intimite. Vtedy nastáva problém. „Ukazuje sa, že jeden z partnerov býva uzavretejší takejto diskusii. Môže nastať scenár, že partneri potom chodia na rôzne pornografické stránky, kde si to kompenzujú,“ popísal.

Žena vo dverách spálne, muž v posteli

„Nedostatok sexu vo vzťahu by som nepripisoval lenivosti. Ukazuje sa, že tí partneri chcú sexuálne žiť, ale je tam napríklad nechuť či nezáujem o nové sexuálne praktiky a podobne,“ doplnil Ľudovít Dobšovič.

Vysvetlil, že mnohé ženy skúšajú vzbudiť u partnera záujem novou spodnou bielizňou, romantickou večerou či sviečkami. „To sa však ukazuje ako neúčinné, pretože tam zlyháva práve tá komunikácia o intimite,“ skonštatoval.

Doplnil, že otvoriť debatu o intimite či sexuálnych fantáziách pre mnohých ľudí nie je jednoduché. Prekážkou môže byť hanblivosť či hranice vštepené rodičmi. Podľa odborníka je však dôležité tieto témy otvárať a komunikovať s partnerom o vzájomných očakávaniach a predstavách o sexe.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia