Úvod Novinky Tipy z programu
Poézia pomáha deťom v rozvoji. Toto sú knižné tipy pre malých čitateľov
Poézia pomáha deťom v rozvoji. Toto sú knižné tipy pre malých čitateľov

Poézia pomáha deťom v rozvoji. Toto sú knižné tipy pre malých čitateľov

 Čítate svojim deťom? Robíte dobre.

Rozvíjate tak ich fantáziu, slovnú zásobu a podporujete kreativitu. V Dámskom klube sme sa venovali detskej poézii. Spisovateľka Tamara Šimončíková Heribanová priniesla niekoľko knižných tipov na detské básne.


Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku

Čítanie básní podporuje pamäť. Rýmované verše sú pútavé a deti si ich ľahšie zapamätajú. „Stále si cibríme pamäť. Básnička sa dá oveľa lepšie zapamätať ako prozaický text,“ opisuje spisovateľka. Čítanie poézie je často spojené s hravosťou. Zapojiť môžeme telo, tlieskanie, či tanec.

Knihy pre malých aj veľkých

Pre najmenšie deti sú skvelou voľbou známe hravé leporelá. Obľúbenou témou sú zvieratká, ktoré deti zaujmú. Príkladom je knižka Afrika z kufríka.

Medzi súčasné populárne autorky detskej poézie patrí Monika Kompaniková. Jej kniha Ťulinove hudobné príbehy kombinujú zveršované príbehy s pesničkami, ktoré si rodič môže stiahnuť do mobilného telefónu.

Pre väčšie deti je zaujímavá knižka od Mirky Ábelovej Pes Moko a jeho oko. Knižka približuje tému inakosti. Pes Moko bez jedného oka stretáva chlapca, ktorý sa cíti byť odlišný. Ich spoločné stretnutie a priateľstvo im pomáha porozumieť, že v podobnej situácii sa neocitajú sami.

Tereza Oľhová napísala knihu Bubáci pre menšie deti, ktorá ich má podporiť v boji proti vnútorným strachom. Ak malým čitateľom nestačí iba príbeh, knižka ukrýva aj milé prekvapenie. Deti sa môžu do knihy obliecť a sami sa stať bubákom. Autorka sa snaží hravou formou odbúravať detský strach.

Cirkus Bruno je artová kniha plná pestrofarebných ilustrácií. V rukách rodiča sa môže premeniť na cestu umeleckým cítením.

Pre škôlkárov a budúcich školákov je dostupná kniha My už vieme všeličo. Hravou a milou formou deti zoznámi s písmenami, ktoré na ne čakajú v prvej triede. 25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia