Úvod Novinky Tipy z programu
Do dôchodku pred 50-kou? Odborník radí, ako si splniť sen o finančnej nezávislosti
Do dôchodku pred 50-kou? Odborník radí, ako si splniť sen o finančnej nezávislosti

Do dôchodku pred 50-kou? Odborník radí, ako si splniť sen o finančnej nezávislosti

Odborník na financie prezradil tajomstvo úspešného investovania.

Investovanie na kapitálových trhoch je pre mnohých ľudí stále nové a neznáme. Aj preto sa s ním spája množstvo mýtov, ktoré ľuďom bránia rozumne zhodnocovať ich úspory. Jedným z najčastejších tvrdení je, že investovanie je doménou bohatých ľudí. „Je to presne naopak. k investovaniu má dnes prístup úplne každý, keďže na začiatok vám stačí aj dvadsať eur mesačne. Tajomstvo je skryté v tom, ako investujete,“ vysvetlil pre Rádio Slovensko odborník na financie Marián Búlik.

Celý rozhovor si vypočujete na tomto odkaze.

Odborník zároveň upozorňuje na chybu, ktorej je dôležité sa vyhnúť. Každý investor by mal svoje finančné portfólio diverzfikovať. „Nie je dobré všetko investovať na akcie jednej spoločnosti a dúfať, že práve jej akcie porastú. Ja odporúčam investovať do podielových a ETF fondov, kde sa váš vklad rozloží na stovky a tisíce akcií a dlhopisov,“ priblížil.

Pasívny príjem - peniaze.png

Taktiež sa môžeme stretnúť s tvrdením, že investovanie predstavuje veľké riziko, a preto je lepšie mať peniaze uložené na sporiacom účte. Ani s týmto tvrdením Marián Búlik nesúhlasí. „Povinnou súčasťou každého investovania je dotazník, v ktorom finančný poradca zisťuje, akú mieru rizika je klient ochotný znášať,“ zareagoval odborník.

V prípade, že je klient ochotný zniesť vyššiu mieru rizika, Búlik odporúča investovať do akcií, a to po dobu aspoň desať rokov. Ak naopak klient požaduje konzervatívnejší plán, odborník odporúča dlhopisové fondy, ktorých hodnota nemá tendenciu výrazne kolísať.

Marián Búlik dodal, že podstatou rozumného investovania je pravidelnosť a predovšetkým dlhodobý horizont. „Investovanie je postavené na dlhodobom kupovaní cenných papierov a ich držaní,“ vysvetlil.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia