Úvod Novinky Tipy z programu
Franz Kafka zomrel pred 100 rokmi. Sledujte jeho najväčšie dielo
Franz Kafka zomrel pred 100 rokmi. Sledujte jeho najväčšie dielo

Franz Kafka zomrel pred 100 rokmi. Sledujte jeho najväčšie dielo

 Jeho diela získali ohlas, až po smrti.

Dňa 3. júna uplynie presne sto rokov od úmrtia jedného z najvýznamnejších spisovateľov. Franz Kafka mal židovský pôvod a právnicke vzdelanie. Rodák z Prahy sa stal známym až po smrti. Jeho diela písané v prevažne v nemčine ovplyvnili literatúru 20. storočia. Vyjadroval v nich úzkostné pocity spojené s izoláciou a odcudzením, ktoré prežíval v spoločnosti.

Spisovateľ.png

Vysielanie na Dvojka

Jeho osobnosť si pripomíname aj vo vysielaní. V pondelok 3. júna odvysiela Dvojka televíznu adaptáciu Kafkovho nedokončeného románu Proces.

Za nedopísaním tohto príbehu stojí žena. Felice Bauerová bola Kafkovou priateľkou a láskou, ktorú dvakrát požiadal o ruku. Po druhých zásnubách sa s ňou rozišiel. Neskôr sa k písaniu románu opäť vrátil, ale nikdy ho nedotiahol do konca.

Franz Kafka zomrel v roku 1924 na tuberkulózu. Svojho blízkeho priateľa Maxa Broda požiadal, aby všetky jeho nevydané a nedokončené rukopisy spálil. Ten ho však neposlúchol a po jeho smrti v roku 1925 Proces vydal.

Rozhlasové vysielanie

Literárneho velikána si pripomenieme na vo vysielaní Rádia Devín. V dňoch od 3. júna do 7. júna si môžete vypočuť Kafkove Poviedky v Čítaní na pokračovanie každé ráno o 6:00.

V stredu 4. júna o 20:00 večer odvysiela Rádio Devín Zámok a tiež Stroj Kafka od Anny Štefánikovej. V stredu 5. júna si môžete vypočuť hru V trestaneckej kolónii a v piatok 7. júna o 21.00 hru Najsrdečnejšie pozdravy, Váš Franz. Táto rozhlasová hra rozpovedá ľúbostný príbeh, ktorý vyplynul z korešpondencie medzi Kafkom a Jesenským.

Týždeň s Kafkom zakončí opäť jeho najznámejšie dielo Proces, ktoré odvysiela Rádio Devín v nedeľu 9.júna o 19:00.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia