Úvod Novinky Tipy z programu
Bábky zo siedmich krajín zaplnia rozprávkami a maskami celé Košice
Bábky zo siedmich krajín zaplnia rozprávkami a maskami celé Košice

Bábky zo siedmich krajín zaplnia rozprávkami a maskami celé Košice

Hrať sa bude aj na uliciach v centre mesta.

Na tohtoročnom zábavnom košickom festivale Virvar - Dni bábkového divadla a hier pre rodiny sa predstavia divákom v metropole na východe Slovenska bábkové divadlá so svojimi protagonistami aj na chodúľoch až zo siedmich európskych krajín.

Sprievod s maskami

Podujatie okrem bábkových inscenácií má v programe aj bohatú ponuku rozličných sprievodných akcií. Chýbať nebudú ani žongléri či umelecké workshopy, sprievody, trhy, pouličné kreácie a hry.

virvar-František-Iván-TASR

Ako informovalo Bábkové divadlo v Košiciach (BDK), 12. ročník Festivalu potrvá od štvrtka 6. júna až do nedele 9. júna. Diváci uvidia divadlá zo Slovenska, Slovinska, Maďarska, Česka, Poľska, Ukrajiny a Nemecka: Vo štvrtok poobede o 15,30 h sa od Alžbetinej ulice od Bábkového divadla Košice (BDK), cez Hlavnú ulicu až k Dolnej bráne pohne veselý sprievod mestom s bábkami a maskami.“

Košice-bábky-Stanislav-Háber-RTVS

Bohatý program

Spomedzi slovenských divadiel zavítajú do Košíc bábky a umelci z divadiel z Banskej Bystrice, Bratislavy, Žiliny, Prešova, Nitry či Trnavy. BDK dodalo: „Predstavenia košického divadla už tradične rámcujú celý festival. Otvárací deň 6. júna si diváci vychutnajú košickú inscenáciu Koza obdratá a jež a záverečný festivalový deň uvedieme populárnu inscenáciu Pinokio.“

Hlavnými hracími priestormi budú najmä samotné Bábkové divadlo Košice, Divadlo Thália, Kasárne/Kulturpark a rozličné exteriéry v historickom centre Košíc. Diváci si tak jednotlivé podujatia a umelcov vychutnajú aj na Hlavnej ulici, na Dominikánskom námestí, pri Urbanovej veži či v Mestskom parku.

bábky-Stanislav-Háber-RTVS

Mnohé sú zadarmo

Na Virvare sa okrem iných predstaví pôsobivé chodúľové prekvapenia s balónmi v klaunovaní Tomíka určené pre každého malého i veľkého diváka, či už tradičný virvarový cirkus Mavakanza s nedeľnými interaktívnymi hrami a súťažami pre deti

Súčasťou tohto ročníka bude opäť festival flašinetárov, ktorí obohatia hudobnú zložku festivalu: „Čarovné hracie skrinky s kľukou rozozvučia ulice Košíc od štvrtka (4. 6.) do nedele (9.6.), a to na rôznych miestach historického centra. Súčasťou podujatia bude aj obľúbený Virvarland, Burza kníh a umelecké workshopy. Flašinety na Virvare budú v nedeľu pred Urbanovou vežou v centre Košíc, kde sa predstavia umelci zo siedmich krajín so svojimi historickými nástrojmi.

babky.jpg

Organizátori niektoré vybrané predstavenia Virvaru spoplatnili, hoci len symbolickým vstupným od 3 do 5 eur. Mnoho predstavení je však najmä pre radosť malých, ale aj veľkých úplne zadarmo.

Kompletný program bábkového festivalu, kde nebudú chýbať ani spomínané pouličné predstavenia, je zverejnený na webovej stránke divadla www.bdke.sk.

25 50 75 90
bdke.sk/virvar, TASR, RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia