Úvod Novinky Tipy z programu

Mladá a zdravo opálená pokožka? Tieto potraviny vám k tomu pomôžu

Zdravá a hnedá pokožka? Musíte sa o ňu dobre postarať.

Mladá a zdravo opálená pokožka? Tieto potraviny vám k tomu pomôžu

Na trhu existuje množstvo prípravkov na opaľovanie, ktoré nám sľubujú ochranu, výživu a efekt prirodzeného opálenia. Nezabúdajte však na to najdôležitejšie. Pre pokožku je dôležitá správna výživa.

Tejto téme sme sa venovali v relácii Dámsky klub. Odvysielanú časť si môžete pozrieť v archíve RTVS.

Letná dovolenka

Kľúčový je betakarotén

Ak chcete dosiahnuť zdravé a prirodzené opálenie, doprajte si vitamíny. Strava obohatená o betakarotén je to, čo v lete skutočne potrebujete.

Betakarotén je farbivo, ktoré pomáha udržiavať pokožku bronzovú a najmä zdravú tým, že sa v našom tele mení na vitamín A. Súčasne je dôležitým antioxidantom. Podporuje rovnomerné opálenie bez fľakov a pokožku udržiava zdravú a sviežu. Tým zabraňuje tvorbe vrások a rýchlemu starnutiu.

ovocie-zelenina-pixabay-silviarita.jpg

Potraviny, ktoré pomáhajú

Najbohatším zdrojom betakaroténu je mrkva. Konzumovať sa odporúča najmä tepelne upravená, pretože tak z nej môžeme získať najväčšie množstvo potrebných živín. Rovnaké pravidlo platí aj pre paradajky. Tepelným spracovaním sa z nich uvoľňuje väčšie množstvo betakaroténu.

Ďalšie potraviny, ktoré podporia hnedú pokožku sú:

Bazalka
Žerucha
Marhule
Nektarinky
Čerešne
Jahody
Hokaido
Batáty
Červená paprika
Uhorka
Brokolica

Mrkvová maska na tvár

Zdravé potraviny môžete využiť aj na prípravu rôznych domácich masiek. Sú výživné a skutočne účinné. Využite napríklad mrkvu bohatú na betakarotén. Táto maska je vhodná najmä po opaľovaní.

Postup je veľmi jednoduchý. Zmiešajte uvarenú rozmixovanú mrkvu s olivovým olejom a medom. Zmes naneste na vyčistenú pleť a nechajte pôsobiť 20 až 30 minút. Zvyšok pripravenej zmesi odložte do chladničky a použite ju aj na druhý deň.

Dokonalú hydratáciu môžete zavŕšiť šalátovou uhorkou. Odkrojte si pár plátkov, ktoré si priložíte na oči a pleť.

25 50 75 90