Úvod Novinky Tipy z programu
Máte radi ovocné šťavy a džúsy? Pozor na to, koľko ich vypijete
Máte radi ovocné šťavy a džúsy? Pozor na to, koľko ich vypijete

Máte radi ovocné šťavy a džúsy? Pozor na to, koľko ich vypijete

Nie je zdravé všetko, čo je z ovocia.

Teplé letné dni sú takmer tu. Aj vás už láka predstava chladeného miešaného drinku pri vode? Ak áno, dobre si premyslite, čo si do neho namiešate. Ak patríte k tým, čo sa pred letom obzerajú v zrkadle po neúspešnom novoročnom sebazaprení, vyhnite sa ovocným šťavám.

dzus-freepik.jpg

Pri pití šťiav neschudnete

Pre naše telo sú nepochybne dôležité vitamíny. Mohlo by sa preto zdať, že pitie džúsov a ovocných štiav je prospešné. Nenechajte sa však pomýliť. Ak ste milovníkom džúsov a odšťaveného ovocia, radšej sa ich vzdajte. Odborník na zdravý životný štýl Michal Páleník varuje pred ich kalorickým obsahom.

„Džús je vhodný akurát pre malú hŕstku vrcholových športovcov okamžite po tréningu alebo počas samotného výkonu,“ vysvetľuje odborník v rozhovore pre Rádio Slovensko. „Inak je džús, pozor, veľmi nezdravý,“ výstražne dodáva.

Jeho energetická hodnota je veľmi vysoká a ohrozuje nie iba našu postavu, ale aj našu pečeň. „Džús, čo sa energie týka obsahuje porovnateľne veľa energie ako klasické kolové nápoje. Jedná sa o veľmi koncentrovanú dávku cukru,“ hovorí Michal Páleník a upozorňuje, že rovnako to platí aj pre čerstvo odšťavené ovocie.

drink-freepik.jpg

Tajomstvo vlákniny

Či siahate po 100% džúsoch, domácich bio šťavách alebo si pripravíte odšťavené ovocie sami, stále hovoríme o nezdravej dávke cukru.

Prečo je to tak? Tajomstvo sa skrýva vo vláknine. „Pokiaľ džús odšťavíte zostane iba čistý cukor s pár vitamínmi, ale nie je tam vláknina. Podľa veľkých štúdií sa ukazuje, že pokiaľ je džús prijímaný s vlákninou, to voláme smoothie, tak tento efekt nie je tak zlý,“ vysvetľuje. Pri konzumácii smoothie sa vďaka vláknine dostáva cukor do tela postupne. Vláknina navyše podporuje správnu funkciu čriev.

Ak ste sa teda rozhodli zatočiť so svojou postavou pred letom, rozhodne nesiahajte po šťavách. Pre toto chutné lákadlo platí, že zdravo iba pôsobí a pri formovaní postavy vám narobí viac škody ako osohu. 25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia