Úvod Novinky Tipy z programu
Kedy a ako hovoriť s deťmi o peniazoch? Toto si myslí finančný expert
Kedy a ako hovoriť s deťmi o peniazoch? Toto si myslí finančný expert

Kedy a ako hovoriť s deťmi o peniazoch? Toto si myslí finančný expert

Dostávajú vaše deti vreckové?

„Som presvedčený, že vreckové je dôležité, aby sa tie naše ratolesti naučili hospodáriť s peniazmi,“ myslí si finančný expert Andrej Kovalčík, ktorý bol hosťom v Rádiu Regina Stred. Z výskumov však vyplýva, že vreckové dostáva len zhruba 22 % slovenských detí.

„Dieťa sa vďaka pravidelnému vreckovému prirodzene naučí hospodáriť, lebo ak minie za týždeň vreckové, ktoré malo mať na celý mesiac, na vlastnej skúsenosti si uvedomí, že nabudúce si to musí inak zadeliť.“

Kyberšikana

Kedy začať s vreckovým? Odborník si myslí, že ideálny čas prichádza, keď dieťa začne navštevovať školu či krúžky, kde si potrebuje zaplatiť obed, desiatu a podobne. „A samozrejme keď je dieťa na strednej škole a býva počas dňa stále preč a potrebuje mať k dispozícii nejaké peniaze.“

Aby sa neskôr neutopili v dlhoch

S deťmi je o peniazoch vhodné hovoriť, podľa experta by ste sa však mali vyhnúť prílišnej kontrole. „Dieťaťu treba vysvetliť, na čo sú tieto peniaze určené a čo by si za ne malo kúpiť. Musíme ho však nechať voľne s nimi hospodáriť, aby sa to prirodzene naučilo,“ myslí si Andrej Kovalčík.

Peniaze v prasiatku

Hovoriť s deťmi o peniazoch by podľa odborníka rodičia mali ešte pred tým, ako im dajú prvé vreckové. „Dôležité je, aby deti začali vnímať, že peniaze nám nepadajú z neba a že na ich získanie musíme pracovať. A že je veľmi dôležité s nimi vedieť hospodáriť,“ približuje odborník, podľa ktorého je dôležité, aby sa deti naučili s peniazmi hospodáriť a neutopili sa v dospelosti vo finančných problémoch.

Celý rozhovor s odborníkom na financie sa môžete vypočuť TU.

25 50 75 90
FOTO: Pexels a Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia