Úvod Novinky Tipy z programu
Plánované tehotenstvo? Z týchto dôvodov robíte dobre
Plánované tehotenstvo? Z týchto dôvodov robíte dobre

Plánované tehotenstvo? Z týchto dôvodov robíte dobre

Nenechajte to na náhodu.

Správne naplánovanie tehotenstva má mnoho výhod. Príchod dieťaťa je veľká udalosť, na ktorú by sa mali rodičia vopred pripraviť. Napriek tomu, pozitívny tehotenský test prekvapí takmer polovicu žien. „V súčasnej dobe až 40% žien otehotnie neplánovane,“ hovorí gynekológ Jozef Záhumenský.


V relácii Dámsky klub sme sa venovali tomu, prečo je vhodné tehotenstvo naplánovať. Ak ste odvysielanú epizódu nevideli, nájdete ju v archíve RTVS.

„Plánovanie tehotenstva prináša benefit pre dieťa v zmysle, že žena urobí určité opatrenia,“ uvádza Jozef Záhumenský. Ak si žena tehotenstvo naplánuje, vie svoje telo správne pripraviť.

Napríklad, žena fajčiarka má priestor a čas, aby s fajčením prestala. Plánované budúce mamičky si môžu nastaviť zdravú životosprávu, do jedálnička zaradiť viac vitamínov či obmedziť alkohol. Pre zdravý vývoj bábätka v bruchu je dôležitá kyselina listová, ktorú môžu začať užívať už pred otehotnením.

„Špeciálne opatrenia by mala urobiť žena, ktorá je chronicky chorá,“ vysvetľuje lekár Jozef Záhumenský. Ženy, ktoré sa liečia na rôzne ochorenia by mali príchod bábätka dôkladne naplánovať. Niektoré ochorenia ako je cukrovka, epilepsia, astma si vyžadujú špeciálnu liečbu, ktorá môže byť pre dieťa riziková.

Plánovanie tehotenstva pomôže predísť vedľajším neželaným účinkom. „Tieto ženy by nemali otehotnieť neplánovane, pretože liečba, ktorú užívajú môže ohroziť plod,“ upozorňuje na potenciálne problémy spôsobené neplánovaným počatím.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia