Úvod Novinky Tipy z programu
Neuveriteľný výskum. Vtáci žijúci vo vašom okolí vám môžu zvýšiť príjem
Neuveriteľný výskum. Vtáci žijúci vo vašom okolí vám môžu zvýšiť príjem

Neuveriteľný výskum. Vtáci žijúci vo vašom okolí vám môžu zvýšiť príjem

Vtáci žijúci pri človeku mu vytvárajú pocit šťastia, akoby sa mu zvýšil príjem.

V Rádiu Slovensko prišla Ivana Ilgová so zaujímavou dobrou správou o vtákoch v našom okolí, ktorá vychádza z renomovaného európskeho výskumu. Ten prepojil až vyše 26-tisíc Európanov a to z 26 krajín: „Tento výskum porovnal sociálno ekonomické údaje 26-tisíc Európanov s makroekologickými údajmi v ich okolí. A zistil, že druhové bohatstvo vtákov je priamo spojené so spokojnosťou v živote."

labuť-Stanislav-Háber-STVR

Zvyšujú pocit spokojnosti

Výskumníci šli ešte ďalej a odbornými metódami sa im podarilo nájsť relevantné údaje, ktoré môžeme zosumarizovať a vyjadriť aj číselne.

102107081113; DS vtáky pre spokojnosť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V štúdii sa totiž priamo jednoznačne hovorí: „Rôznorodosť vtáčej populácie môže mať na našu spokojnosť podobný vplyv ako náš príjem. Výskumníci to vyčíslili nasledovne: Ak v tvojom okolí pribudne 14 nových druhov vtákov, tvoja spokojnosť sa zvýši podobne, ako by ti na výplatnej páske zasvietilo o 124 eur viac."

husy-Stanislav-Háber-STVR

Populárny album spevov

S takto prezentovanými výsledkami sa však Ivana Ilgová neuspokojila. Zisťovala, ako môže každý človek zvýšiť počet počúvaných spevavcov vo svojom okolí čo najrýchlejšie a najlacnejšie, aby získal pocit, aký dosiahne v inom prípade len ak dôjde k zvýšeniu jeho príjmu o 124 eur: „Všetci máme internet. Britský inštrumentalista Cosmo Sheldrake vytvoril album zo spevu vtákov. Deväť rokov nahrával zvuky na stromoch. Skúmal melódiu. Rozkladal ju na fragmenty a znovu skladal do tónov piesní. Je synom biológa a muzikoterapeutky. Nečudo, že sa pustil do takéhoto diela."

vyr-skalny-TASR

Výsledok inštrumentalistu Cosma Sheldrakea priamo Ivana Ilgová prezentovala vo vysielaní púšťaním zhudobneného spevu lesného vtáčika ľuloka lesného. Na albume Wake up calls ponúka hudobník aj kukučku, drozda, slávika či sovu.

Ide o krásny vtáčí koncert na želanie, ktorého každodenným počúvaním získate vraj rovnaký pocit spokojnosti, ako keby ste zarobili mesačne o 124 eur viac. Ťažko povedať, či výskumníci zaradili do výskumu aj extrémne šetriacich ľudí či vyslovených lakomcov, ktorí by možno vďaka vtákom viac ušetrili.

25 50 75 90
Foto: TASR, STVR - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia