Úvod Novinky Tipy z programu
Minisukne spôsobili ošial. Bola za ním aj ženská túžba po slobode
Minisukne spôsobili ošial. Bola za ním aj ženská túžba po slobode

Minisukne spôsobili ošial. Bola za ním aj ženská túžba po slobode

To boli časy! Spomínate si na módne ženské trendy v šesťdesiatych rokoch?

Mary Quant bola anglická návrhárka, ktorá sa zaslúžila o módny prevrat navrhnutím prvých minisukien. Netrvalo dlho a odvážny výstrelok rýchlo prerazil. Obrázky polonahých nôh modeliek plnili stránky módnych časopisov.

fetiše socializmu modny časopis.png

Slovensko nebolo výnimkou. Každý ženský šatník v šesťdesiatych rokoch ukrýval aspoň jednu minisukňu. Pevné materiály, rôzne vzory a kombinácie farieb. Pre mnohé ženy to znamenalo viac úsilia. Zháňanie látok, strihov, módnych časopisov a hodiny šitia originálnych minikúskov. Určite si všetky pamätníčky spomenú na populárny časopis Burda.

Nový módny smer so sebou priniesol uvoľnenie a nové ideály krásy. Do popredia sa dostávalo viac prirodzenosti, menej výrazný mejkap a pohodlnosť. Po prvýkrát v dejinách sa začala móda riadiť trendami mladých ľudí, ktorým sa začali prispôsobovať aj staršie generácie.

feti__e_socializmu_minisukne_z_katalogu_2.png

Zmena v obliekaní bola súčasne vyjadrením zmien v hodnotách a vzbura voči autoritatívnemu svetu. Po pomerne konzervatívnych rokoch sa zdalo, akoby sa ženy utrhli z reťaze. Nový štýl a odhalené stehná boli symbolickým prejavom túžby po slobode.

fetiše socializmu minisukne z katalogu 3.png

Sloboda však mala svoje hranice. Dĺžka minisukní bola určená a vymeriavala sa „dlaňou nad kolená“. Móda prezentovaná v časopisoch bola stále diktovaná tak, aby zodpovedala obrazu socialistickej ženy. Napriek tomu si mnohé ženy doma šili krátke sukne, ktoré zodpovedali skôr kapitalistickej žene.

Zaspomínajte si s nami na staré časy v dokumentárnom cykle Fetiše socializmu v pravidelnom čase od pondelka do štvrtka o 16:25 na Dvojke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia